De Franse president Emmanuel Macron (LREM) schaart zich, in Le Soir, achter premier Charles Michel (MR). Zo hoopt het Franse staatshoofd dat zijn Europese bondgenoot een verkiezingsoverwinning boekt. Daarnaast is Macron van mening dat Michel “gekwalificeerd [is] om deel uit te maken van de mensen die legitieme Europese ambities zouden mogen hebben”.

Dat de Franse president en Belgische premier – afgezien van een korte discussie over het aanschaffen van Franse gevechtsvliegtuigen – een goede band hebben, hoeft niet te verwonderen. Zo hoopt de partij van Macron – die aan de Europese verkiezingen deelneemt onder de naam ‘Liste Renaissance’ – na de verkiezingen aansluiting te vinden bij de Europese liberalen (ALDE) waar de MR deel van uitmaakt.

Dat Macron zich achter Michel schaart is, zeker gelet op het gegeven dat men in Franstalig België opkijkt naar Frankrijk, dan ook geen verrassing. Volgens de Franse president voerde Michel “een moedig en efficiënt beleid […] dat zijn vruchten afwerpt, en dat België nieuwe kracht geeft, net als een echt gewicht binnen Europa”. Ook heeft Macron lof voor het gegeven dat Michel geen politieke compromissen sluit die het imago van zijn land verzwakken, waarmee het staatshoofd verwijst naar het goedkeuren van VN-Migratiepact.

Europese ambities

Michel beschikt volgens Macron over de kwaliteiten die hem “volledig gekwalificeerd [maken] om deel uit te maken van de mensen die legitieme Europese ambities zouden mogen hebben”. Naast Michel maakt ook Michel Barnier – die nochtans tot de EVP behoort – volgens Macron kans op het Commissievoorzitterschap.

Naast de Commissie heeft Macron ook hervormingsplannen voor het Europees Parlement. Zo wil hij de stilzwijgende alliantie tussen socialisten en christendemocraten verbreken. “Er zou een coalitie voor vooruitgang moeten komen, met leiders als Charles Michel, Mark Rutte, Antonio Costa en nog anderen”, klinkt het ambitieus.