De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) was maandag te gast in het Witte Huis. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zei dat het een grote eer was hem te mogen ontvangen. Je bent geweldig geweest met betrekking tot de christenen”, zei Trump.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) verklaarde dat het “een grote eer” was om de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) te mogen ontvangen. “Je wordt in heel Europa gerespecteerd. Waarschijnlijk, net als ik, een beetje controversieel, maar dat boeit niet”, zei Trump. “Je hebt goed werk verricht en je hebt je land veilig gehouden.”

“Christenen beschermen en helpen”

Volgens Orbán kunnen de Amerikaanse en de Hongaarse regering het goed vinden in een heleboel kwesties. “Ik wil graag zeggen dat we er trots op zijn om samen met de Verenigde Staten te strijden tegen illegale migratie en het terrorisme en christelijke gemeenschappen over de hele wereld te beschermen en te helpen”, aldus Orbán.

Trump pikte in op die laatste opmerking. “Je bent geweldig geweest met betrekking tot de christelijke gemeenschappen, je hebt echt een blokkade opgeworpen. En dat waarderen wij zeer”, zei Trump in een verwijzing naar het Hongaarse grenshek.

Het bezoek van Orbán was volgens het Witte Huis gericht op het verdiepen van de “hernieuwde betrokkenheid” van de Verenigde Staten in Centraal-Europa. “De twee leiders bevestigden opnieuw hun gehechtheid aan de NAVO-alliantie en democratische regeringsstelsels, die de vrijheid waarborgen en de welvaart die de Verenigde Staten en Hongarije genieten, cultiveren”, klinkt het in een persmededeling.