Vandaag verkiezen meer dan 8 miljoen Belgen onze nieuwe parlementen. Dit op gewestelijk, federaal en Europees niveau. Om 8 uur deze ochtend gingen de stembureau’s open, terwijl de laatste campagnespurts zijn geleverd. Hier vindt u de meest recente updates van deze campagne en verkiezingen.

De resultaten – voor de Kamer, het Vlaams Parlement, het Brussels parlement en het EP –  kan u hier live raadplagen naarmate ze binnenkomen.

Chronologisch overzicht #VK19

24u00: Deze live-feed is afgesloten.
23u45: Hoe zal het nieuwe Europees Parlement eruitzien?

In verschillende landen moeten de stemmen nog geteld worden, maar er vormt zich al een duidelijk beeld van hoe het nieuwe Europees Parlement er zal uitzien. Zo moeten de sociaaldemocratische S&D-fractie en de Europese Volkspartij (EVP), die traditioneel als de grote machtsblokken in het Europees Parlement gelden, beiden zware klappen incasseren. De EU-kritische rechtsnationalisten en eurofiele liberalen en Groenen gaan er dan weer allemaal op vooruit.

23u00: Resultaten Europees Parlement vertonen zelfde trend

Intussen geraken ook de uitslagen voor het Europees Parlement bekend. Deze resultaten weerspiegelen de trends die op de regionale en nationale niveau’s duidelijk werden. Zo blijft aan de Vlaamse kant de N-VA de grootste met 22,5%, een verlies van 4,2 procentpunt. Vlaams Belang maakt ook hier een forse opgang en stijgt met 12,5 procentpunt tot 19,2%. Open Vld haalt 14,9%, CD&V 15,5%, Groen 12,4% en sp.a 10,2%.

Aan de andere kant van de taalgrens is de PS de grootste met 26,6 %, al moet de partij enkele procentpunten inleveren. Ecolo en PTB winnen het meest en halen respectievelijk 19,8% en 14,5%. De MR krijgt klappen en haalt 19,4%. Défi en CdH halen respectievelijk 6% en 9,1%.

22u30: Federale tegenstelling compleet, PTB overwint in Wallonië

Waar de eerste exitpolls nog een voorzichtige vooruitgang voor het uiterst linkse PTB voorspelden in Wallonië, is dat in de late avond volledig anders uitgedraaid. Op federaal niveau behaalt de PTB zo’n 23%, of maar liefst 17 procentpunten meer dan in 2014. Daarmee is zij op dat niveau de grootste van Wallonië. In het Waalse Parlement zal de PS standhouden met zo’n kwart van de kiezers achter zich. De PTB scoort daar 12,6%. MR wordt op federaal niveau met zo’n 18% de derde partij, na de PS en PTB. Doe daar de sterke groei van Ecolo (+6 procentpunten) nog eens bij en de communautaire tegenstelling is compleet: Wallonië stemt links en Vlaanderen stemt rechts.

22u01: Voorzittersdebat licht verschillen partijen uit: “Waarom is het dat als rechts wint het een zwarte zondag is en als links wint het een hoopvol signaal is?”

Tijdens het post-verkiezingendebat op de VRT-omroep hebben de partijvoorzitters zich uitgesproken over welk signaal de kiezer nu heeft gegeven. N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte duidelijk dat er géén eentonig signaal is, maar tegelijk wees hij wel op de duidelijke overwinning voor de Vlaams-nationalistische boodschap, die zal uitgedragen worden door de grootste politieke familie in de Kamer. Peter Mertens van de PVDA ziet dan weer in de ‘sociale afbraakpolitiek’ van de afgelopen regering een oorzaak in de overwinning van zijn partij, terwijl Tom Van Grieken (Vlaams Belang) ook wees op sociale motieven, hetgeen zijn partij naar eigen zeggen thans vertolkt, maar ook migratie werd aangehaald.

Van Grieken vervolgde met erop te wijzen, na een uithaal van Mertens, dat rechts zijn en sociaal zijn geen tegengestelden hoeven te zijn. “De Wever zijn partij is de grootste partij. Wij zijn de tweede partij. Beiden Vlaams en rechts. Ik merk op ‘die communicerende vaten’ toch niet zo werken zoals velen voorgesteld hebben. Ik denk dat N-VA wel wat van de centrumpartijen heeft afgesnoept, terwijl wij een stuk van ons oud electoraat heeft teruggenomen.”

Verder haalde hij uit naar de journalisten die spreken en schrijven over een ‘zwarte zondag’. “Als links wint dan zegt iedereen dat het een hoopgevend signaal is. Als rechts wint dan is het dat de kiezer gefrustreerd is. Waarom is dit geen hoopgevend signaal? Die framing leggen is de basis voor een nieuwe overwinning van rechts.” De Wever liet op zijn beurt weten niet direct de uitslag hoopgevend te vinden, gezien zijn partij de verkiezingen verloor, maar maar wil wel de uitslag (laten) respecteren. “De kiezer heeft gesproken. Neem die toch eindelijk eens serieus”, klonk het nadat de andere partijen samenwerking met Vlaams Belang reeds uitsloten. Eerder zei De Wever nog ‘nooit het cordon gesteund’ te hebben.

(Lees verder onder de tweet.)

21u54: Almaci over ‘overwinningsnederlaag’: “Ongelooflijk resultaat”
Groen-voorzitster Meyrem Almaci is opgetogen over het “ongelooflijke resultaat”“Ik ben ongelooflijk fier. Samen met Ecolo zouden we weleens de grootste federale fractie kunnen zijn. Voor ons is er zon en hele brede opklaringen, maar er zijn ook donkere wolken”, klonk het. Opmerkelijk: Almaci stelt zich ook toegeeflijk op ten aanzien van de Vlaams-Belang kiezers. “We gaan de Vlaams Belang-kiezers niet negeren, die fout gaan we niet maken. We maken een nieuwe zwarte zondag mee, en ik wil mijn inspanning als bruggenbouwer nog verder opvoeren”, klinkt het volgens VRT NWS.

Ondanks deze optimistische woorden blijven de groenen met een kleine kater achter. Zo halen ze Vlaams ‘maar’ 10 procent van de stemmen, een stijging van zo’n 1,3 procent. Door onder meer de klimaatspijbelaars en verschillende positieve peilingen hadden de groenen op een beter resultaat gehoopt. Ecolo daarentegen kan de goede voorspellingen wel verzilveren.

21u30: ALDE van Verhofstadt zal samensmelten met partij van Macron.

Belgisch oud-premier en liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt (Open vld) kondigt aan dat zijn ALDE-fractie zal samensmelten met de Franse verkozenen van LREM, de pro-EU partij van de Franse president Emmanuel Macron. “Het is duidelijk dat het vanavond een historisch moment is, want er komt een nieuw machtsevenwicht in het Europees Parlement”, zegt Verhofstadt.

Verhofstadt wil niet erkennen de partij van Macron duidelijk de duimen moest leggen tegenover het EU-kritische Rassemblement National van Marine Le Pen, ook al werd het RN groter dan LREM. “Wat jij een nederlaag noemt, noem ik een overwinning. Onze partner heeft ongeveer 22 zetels”, aldus Verhofstadt.

21u10: Klimaatactiviste Kyra Gantois wil naar eigen zeggen verhuizen

Youth For Climate-leidster Kyra Gantois is niet erg blij met de voorlopige verkiezingsuitslag. Op Twitter laat ze weten “naar de andere kant van de wereld te willen verhuizen.”

21u01: CD&V-burgemeester wil komaf maken met cordon en voorzitter Beke

De speech van Beke en Crevits lijkt niet bij elke christendemocraat in goede aarde te vallen. Als het ligt aan de burgemeester van Ham, Dirk De Vis (CD&V), gaat CD&V ernstig nadenken over een samenwerking met het Vlaams Belang. Tot nu toe is dat nooit gebeurd, gezien het cordon sanitaire bijzonder duurzaam is gebleken.

“We hebben iemand met een meer uitgesproken profiel nodig, want de mensen willen meer duidelijkheid”, zo zegt De Vis via BELGA en Het Belang van Limburg over zijn partijvoorzitter Wouter Beke. “Ik stel vast dat wij de laatste verkiezingen nooit bij de winnaars zijn geweest, dus is het goed om iemand anders aan het stuur te krijgen. Wouter is een verstandige man en een goede schipper, maar als stuurman heeft hij de windrichting niet aangevoeld” en “als zoveel mensen in Vlaanderen voor Vlaams Belang en N-VA stemmen, dan is het duidelijk dat dat de wil van de bevolking is. Dat mag je niet naast u neerleggen en denken dat het volk het niet begrepen heeft.”

Beke liet op zijn beurt weten dat zijn opstappen nog niet aan de orde is en dat het net De Vis is die – zoals eerder reeds gepland – wordt vervangen in Ham. “Ik kijk uit naar de goeie samenwerking met nieuwe burgemeester.”

20u45: Ook Wouter Beke en Hilde Crevits blijven bescheiden

CD&V-voorzitter Wouter Beke erkent het verlies van zijn partij. “De verkiezingsuitslag noopt ons tot bescheidenheid, maar we zullen ook verantwoordelijk zijn de komende dagen, als we gevraagd worden voor onderhandelingen.” Ook kopvrouw Hilde Crevits blijft bescheiden in haar speech. Ze laat echter wel doorschijnen niet met Vlaams Belang te willen samenwerken. “Ik zal niet meewerken aan een verdere blokkering van ons land”, klinkt het bij haar.

20u35: Bart De Wever feliciteert Vlaams Belang in bescheiden speech

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zijn militanten toegesproken. “We hebben deze verkiezingen verloren”, erkent hij. “Maar we blijven de grootste partij van Vlaanderen, met kop en schouders.” De Wever benadrukt het opvallende rechts-nationalistische resultaat in Vlaanderen dat zich aftekent tegenover het rood-groene verhaal in Wallonië. “Vlaanderen kiest Vlaams-nationaal, duidelijker dan ooit tevoren”, aldus de N-VA-kopman. “Op Vlaams niveau zullen wij het initiatief nemen om een regering te vormen, federaal wachten we op de koning.” 

20u15: Partij Le Pen lijkt Europese Parlementsverkiezingen in Frankrijk te winnen

Uit de eerste exitpolls blijkt dat het rechtsnationalistische en EU-kritische Rassemblement National (RN) – voorheen het Front National – van Marine Le Pen de grootste Franse partij wordt in het Europees Parlement. Het RN, dat met de jonge Jordan Bardella naar de verkiezingen trok, lijkt 24% te halen.

Het pro-EU La République En Marche! (LREM) van president Emmanuel Macron eindigt op de tweede plaats en scoort zo’n 22,5%. De derde plaats is weggelegd voor de Groenen, die partij lijkt tussen 12,5% te halen en wordt zo groter dan het centrumrechtse Les Républicains. 

20u02: Rutten doet de Open Vld-deur dicht voor Vlaams Belang

Ondanks dat verschillende kopstukken van Open Vld het cordon sanitaire openlijk in vraag stelden vandaag, doet Gwendolyn Rutten, voorzitster van de Vlaamse liberalen de deur dicht op Twitter wat betreft haar partij.

Nadat Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) zich op Twitter had uitgesproken voor het traditionele politieke status quo in België – “Besturen met Vlaams Belang: gisteren niet, vandaag niet, morgen niet. Nooit.” – kon de blauwe burgervader zich al snel gesterkt voelen door de partijleiding. “Zo is dat”, retweette Rutten droogweg.

19u50: Van Grieken: “Eerst werden we genegeerd, dan uitgelachen, dan bestreden en dan wonnen we. En hoe dat we gewonnen hebben!”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft in Londerzeel op het overwinningsfeest van zijn partij zijn toespraak gegeven. “Eerst werden we genegeerd, dan uitgelachen, dan bestreden en dan wonnen we. En hoe dat we gewonnen hebben!”, zo startte hij. “Volgens de politieke elite ging de campagne over wie er premier en minister-president werd. Hoe arrogant kan je zijn. Deze verkiezingen gingen over één ding: onze mensen. En die moeten op de eerste plaats staan. […] Wij gaan niet doen wat anderen bij ons deden. Ik roep iedereen op om groots te zijn in onze mooi overwinning. [..] Vandaag is geen zwarte zondag, maar een zondag van hoop. Laat vandaag de dag zijn dat het gedaan is dat er twee soorten mensen zijn. In een democratie telt elke stem. Wij reiken de hand naar een ieder die een beter Vlaanderen wil. Wij zullen onze verantwoordelijkheid opnemen.”

“We hebben vijftien jaar gewacht op een overwinning, vandaag gaan we stevig vieren”, klonk het verder voor de camera’s van onder meer VTM. Toch wil Van Grieken ook vanavond geen alcohol aanraken. “Morgen gaan we opnieuw aan de slag en we willen ons pragmatisch opstellen. We gaan dit groot mandaat dat we van de kiezer hebben gekregen niet in de prullenmand gooien.” Van Grieken zou ook al felicitaties ontvangen hebben van andere partijen, waaronder een sms’je van een partijvoorzitter.

19u00: Miet Smet: “Ik vind het een gitzwarte zondag”. Vlaams-nationalisten ruim de grootse politieke familie in België

Miet Smet van de CD&V roept op tot bescheidenheid binnen de CD&V. “We zijn nu pas de derde partij”, klinkt het via VTM na de monsterscore van Vlaams Belang. Hiernaast vindt de weduwe van wijlen oud-premier Wilfried Martens (CD&V) dat de politiek meer moet luisteren naar de thema’s die Vlaams Belang aankaart zoals migratie. Expliciet zich uitspreken tegen het cordon doet Smet echter niet.

Op basis van de eerste federale prognoses kan wel gezegd worden dat de V-familie ruim de grootste politieke formatie is in België met 42 geschatte Kamerzetels van de 150. Dat is beduidend meer dan de blauwe (27), de rode (26) en de oranje familie (18).

18u55: Groene tsunami in Duitsland, regeringspartijen afgestraft, AfD en mini-partijtjes boeken winst

De Groenen zijn de grote winnaars van de Europese Parlementsverkiezingen in Duitsland. Dat blijkt uit de eerste exitpolls. Zij verdubbelen hun percentage en halen 20,5%. Dat gaat vooral ten koste van de regerende sociaaldemocraten, die 11,8 procentpunt verliezen. De ecologisten zijn dus duidelijk de nieuwe macht op links in Duitsland.

Ook de christendemocratische CDU/CSU verliest fors, maar blijft wel de grootste partij. De partij van bondskanselier Angela Merkel haalt 27,5% van de stemmen. Het verlies van de CDU/CSU lijkt vooral naar de rechtsnationalistische AfD en de liberale FDP te gaan. Tot slot doen ook tal van kleine partijen – die normaal niet de kiesdrempel halen in Duitse binnenlandse verkiezingen – het opmerkelijk goed. Meer dan 15% van de stemmen ging naar partijen die minder dan 5% halen. Een van die partijen is het satirische Die Partei.

18u30: Cordon Sanitaire op laatste adem?

Enkele Open Vld’ers stelden na de meest recente kiesuitslagen dat het einde van het cordon sanitaire misschien nabij is. “Er is maar één manier om de opkomst van Vlaams Belang een halt toe te roepen en dat is door de partij mee te laten regeren”, zo zegt Eddy De Block, de broer van Open Vld-boegbeeld Maggie en zelf tot eind 2018 burgemeester voor de liberalen in Merchtem aan Radio 2. Hij wordt bijgetreden door Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld): “We moeten kijken of het cordon in deze tijd nog realiseerbaar en nuttig is”.

Eerder liet de onafhankelijke N-VA-Kamerlijstduwer in West-Vlaanderen Jean-Marie Dedecker (LDD) ook al zijn twijfel uitschijnen over het cordon sanitaire. “Als de partij mag meedoen aan de verkiezingen en de burgers vinden dat ze moeten deelnemen aan de regering, dan moet dat gebeuren”. Ondertussen roept Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) op tot een ‘front van de moedigen’, hopend op meer dissidente CD&V’ers, N-VA’ers en Open Vld’ers die willen afwijken van het cordon.

(Lees verder onder de tweet.)

Jong CD&V-voorzitter Sammy Mahdi, deel van de linkervleugel binnen zijn partij, denkt daar alleszins anders over. “Ik weet niet wat de bedoeling van Open Vld is, maar wat mij betreft praten we niét met Vlaams Belang. Nooit.” De vraag is nog maar echter wat er met de machtsverdelingen tussen de linker- en rechtervleugel binnen CD&V zal gebeuren na vandaag.

18u25: “Eén manier om opkomst Vlaams Belang halt toe te roepen: ze mee laten regeren”

“Er is maar één manier om de opkomst van Vlaams Belang een halt toe te roepen en dat is door de partij mee te laten regeren”, aldus Eddy De Block, de broer van Open Vld-boegbeeld Maggie De Block, aan Radio 2. De Block beseft dat niet iedereen hem hierin zal volgen. “Het is mijn persoonlijke visie en ik weet dat niet iedereen binnen mijn partij die in dank zal afnemen. Maar gezien mijn onafhankelijkheid durf ik die wel uit te spreken.”

18u20: Resultaten Roeselare

Met bijna alle stemmen geteld lijkt ook in Roeselare Vlaams Belang de grootste partij te worden.

Foto: VTM Nieuws.
Foto: Screenshot VTM Nieuws.
18u15: Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) reageert op overwinning Vlaams Belang

“Dit is een eerste tendens. Maar die zou tonen dat België niet gespaard wordt bij de machtstoename van het extremistisch populisme zoals in andere Europese landen. We zullen later op de avond wel zien.”

17u55: Eerst zetelsimulaties laten Zweedse meerderheid in Vlaams parlement net heel

Op basis van circa 25% van de stemmen die geteld zijn door VTM lijkt de huidige Zweedse coalitie van Open Vld, CD&V en N-VA haar meerderheid te kunnen behouden met circa 66 zetels, dat is een nauwe meerderheid met 3 zetels op overschot.

Andere coalities (zonder Vlaams Belang) zoals een linkse coalitie of een bourgondische (Open Vld, sp.a en N-VA) zijn niet mogelijk. Een V-meerderheid lijkt zich alsnog niet te vormen, nu de extreemlinkse PVDA 8 zetels lijkt binnen te halen en nagenoeg overal door de kiesdrempel breekt.

17u40: Dedecker ziet Vlaams Belang in regering

Jean-Marie Dedecker, lijstduwer voor N-VA, vindt dat er met Vlaams Belang gepraat moet worden bij de regeringsonderhandelingen. “Als de partij mag meedoen aan de verkiezingen en de burgers vinden dat ze moeten deelnemen aan de regering, dan moet dat gebeuren”, aldus Dedecker aan VRT NWS.

17u30: Resultaten Ninove

In het Ninove van boegbeeld Guy D’Haeseleer haalt Vlaams Belang een monsterscore van 46,2%. “Ik denk dat de Ninovieter vandaag heeft getoond dat hij absoluut niet aanvaard wat er in oktober gebeurd is. Het cordon sanitaire moet op de schop”, aldus D’Haeseleer aan VRT NWS.

17u30: Exitpolls Oostenrijk: ÖVP van kanselier Kurz grote winnaar, FPÖ lijdt onder Ibiza-gate.

Uit de eerste exitpolls lijkt dat de centrumrechtse ÖVP de overtuigende winnaar van de Europese Parlementsverkiezingen in Oostenrijk te worden. Volgens oe24.tv haalt de partij van kanselier Sebastian Kurz 35% van de stemmen. Bij de nationale verkiezingen in 2016 haalde de ÖVP nog 24% procent. De sociaaldemocratische SPÖ verliest licht en haalt 24%. De Groenen verliezen eveneens en halen 12%. Het liberale NEOS gaat er licht op vooruit en komt uit op 9%. Na Ibiza-gate was het uitkijken naar het resultaat van de rechtsnationalistische FPÖ. Die partij lijkt inderdaad te lijden onder de affaire. De partij moet verliest enkele procentpunten en zakt naar 18,0%.

17u25: Monsterwinst Vlaams Belang in Ardooie

Vlaams Belang boekt een monsterwinst van maar liefst 25% in de gemeente Ardooie.

Foto: VTM
Foto: VTM
17u15: Meerderheid N-VA en Vlaams Belang in provincie Antwerpen

N-VA blijft met bijna 33% de grootste partij in de provincie Antwerpen, maar verliest wel bijna 7% Vlaams Belang wint dan weer 12,2% en wordt de tweede grootste partij met 19,2%. Een ruime meerderheid voor de twee V-partijen in de provincie Antwerpen dus.

17u15: Grote winst Vlaams Belang in Oost-Vlaanderen

In de provincie Oost-Vlaanderen boekt Vlaams Belang een winst van maar liefst 15,4%. N-VA verliest meer dan 7% maar blijft met 23,6% wel de grootste partij.

17u10: Resultaten stad Antwerpen

In de stad van burgemeester Bart De Wever blijft N-VA met voorsprong de grootste partij met 32,1%. Vlaams Belang wordt de tweede partij met 16,1%.

17u: Vlaams Belang voorlopig 20% in Vlaams Parlement, N-VA blijft grootste

N-VA blijft de grootste partij in Vlaanderen, maar gaat erop achteruit. Vlaams Belang is de grote winnaar en wordt de tweede partij met 20%. CD&V en kandidaat minister-president Crevits volgen met 16,9%.

16u55: Eerste steden – Hasselt en Leuven + Oostende – geteld (10% van de stemmen); Vlaams Belang groeit ook hier

De eerste resultaten van Hasselt sijpelen binnen. Het Vlaams Belang mag er voorlopig rekenen op 15,8%, terwijl het in Leuven het wel slechter doet: Daar behaalt het slechts 7,2%. In Oostende lijkt het Vlaams Belang zelfs de grootste partij te worden, met 11% van de federale stemmen geteld. 21,8% voor Vlaams Belang, terwijl N-VA moet inleveren tot 19,4%. Het gaat om de eerste grote steden die geteld zijn. N-VA kan iet of wat stand houden met scores rond de 25%.

16u47: Landen (Vlaams-Brabant) bevestigt trend Ook in Landen zet de positieve trend voor Vlaams Belang zich verder. Het kan er – met 25% getelde stemmen- rekenen op 22,7% van de stemmen. N-VA moet het doen met 17,9%. Ook opmerkelijk: sp.a moet hier flink incasseren (11 procentpunten). In Zottegem is de Vlaams Belang-winst dan weer ‘iets’ bescheidener: De rechtsnationalistische partij is er goed voor rond de 15% van de stemmen. N-VA blijft er de grootste met 26,1%.

16u33: Forse VB-winst lijkt overal te kristalliseren

De monsterwinst van Vlaams Belang lijkt zich overal af te tekenen. Met inmiddels circa 10 getelde kieskantons lijkt het Vlaams Belang haar score van 2014 ruim te kunnen verdubbelen, tot zelfs verdriedubbelen. In Avelgem, Tienen en Sint-Lievens-Houtem lijkt de rechtse partij rond de 20% stemmen binnen te halen. Opnieuw dient gezegd te worden dat het gaat om voorlopige resultaten, maar de trend wordt hardnekkiger: N-VA moet inleveren, maar minder dan dat Vlaams Belang wint. Groen daarentegen lijkt niet de verhoopte winst te halen na de maandenlange Youth for Climate-klimaatmarsen in Brussel en grote persaandacht voor Anuna De Wever en konsoorten.

16u17: Voorspelling Brussel

In Brussel blijft de PS, volgens een voorspelling van RTL, de grootste maar verliest fel aan Ecolo en PTB. De regionale verkiezingen lijken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uit te draaien op een overwinning voor links. De PS stevent af op zo’n 19% of een verlies van 7 procentpunten, gevolgd door MR met 16,5%. De liberalen verliezen 6,5 procentpunten. Die stemmen lijken voorlopig integraal naar Ecolo (+ 6 procentpunten) en PTB (+ 3 procentpunten) te gaan. De federale uitslag toont dezelfde tendens: PS en MR blijven de grootste, maar verliezen fors aan Ecolo en PTB. Ecolo haalt voorlopig in de Kamerverkiezing 18%. 16u17: N-VA krijgt stevige klappen in Wervik Ook in Wervik lijkt de winst-trend voor Vlaams Belang zich verder te zetten. De partij groeit er tot een kleine 20% terwijl N-VA zakt tot 12,4%. Sp.a van voorzitter John Crombez kan er evenzeer op flinke winst rekenen, dit met 28,5%. Het blijven allemaal natuurlijk voorlopige resultaten, maar stilletjesaan worden de trends duidelijk: Vlaams Belang wint vooral fors, N-VA moet verlies incasseren en Groen kan groeien, maar misschien minder goed dat verhoopt. Of PVDA de kiesdrempel zal kunnen doorbreken in Vlaanderen blijft afwachten.

16u10: Vlaams Belang blijft goed scoren in West-Vlaanderen

Voorlopige resultaten wijzen uit dat de rechts-nationalisten van het Vlaams Belang het goed blijven doen in West-Vlaanderen. Zo zetten ze in Kuurne een voorlopig resultaat van 25,9 procent neer. Een verbetering van zo’n 21,4 procent. N-VA met 20% (-9,3%), CD&V met 18% (-5,3%) en Open Vld (-9,1%) moeten een stevig verlies incasseren.

15u58: De Block: “Zwarte zondag zou slecht zijn voor de politiek”

In zeer voorlopige resultaten doen de liberalen het goed. Noch voorzitter Rutten, noch kopstuk De Block trekken hier (vooralsnog) conclusies uit. “Eigenlijk kan je hier nog niets zinnigs over zeggen”, reageert Rutten tegenover de camera’s van VRT NWS. Zowel in Heist-op-den-Berg als Diksmuide zetten de rechts-nationalisten van het Vlaams Belang (voorlopig) sterke scores neer. “Als het zo zou zijn dat we opnieuw naar een zwarte zondag gaan, zou dat slecht zijn voor de politiek en de mensen”, reageert De Block.

15u58: Vandeput blijft hoopvol

Ook al lijken de eerste resultaten te wijzen op een grote winst voor Vlaams Belang en een tegenslag voor N-VA, blijft ex-defensieminister Steven Vandeput (N-VA) positief. “Het is niet over tot het over is”, zo zegt hij tegenover HLN.

15u44: Ook in Diksmuide dikke winst voor Vlaams Belang

Ook in Diksmuide lijkt Vlaams Belang te kunnen rekenen op grote winst. De rechtsnationalistische partij haalt er maar liefst 30 procent: Een stijging van 25 procentpunten. N-VA kan dan weer ‘slechts’ 21,3% van de stemmen binnenrijven: Samen een mooie V-meerderheid dus in Kortrijk. Groen ziet er dan weer een winst van 4,2 procentpunten, goed voor een 9,4%-totaal. De traditionele partijen krijgen naast N-VA flinke klappen.

(Lees verder terug onder de tweet.)

15u25: De kop is eraf, eerste uitslag komt uit Heist-op-den-Berg

In Heist-op-den-Berg is 7% van de stemmen geteld. N-VA moet voorlopig afrekenen met een verlies van 7,3 procentpunten. Het Vlaams Belang profiteert daarvan en wint voorlopig 14 procentpunten met een totaal van 21,2%. Heist-op-den-Berg is traditioneel immer de eerste gemeente die met resultaten komt.

15u00: Liberalen en hard-rechts winnaars in  Europese Parlementsverkiezingen Slowakije

De uitslagen voor de Europese Parlementsverkiezingen worden normaal gezien vanavond bekend gemaakt. De Slowaakse krant Dennik pakte echter reeds uit met gelekte uitslagen. Als de uitslag klopt zou de centrumlinkse regeringspartij Smer (S&D) klappen krijgen. De liberale nieuwkomer PS/S (ALDE) is de grote winnaar en wordt de grootste partij. Opmerkelijk: ook het hard-rechtse en ultranationalistische LSNS gaat er fors op vooruit.

14u45: Theo Francken: “VRT heeft Vlaams Belang groter gemaakt door er veel aandacht aan te besteden.”

Voormalig staatssecretaris Theo Francken blikt met vertrouwen vooruit op de resultaten. “Ik denk dat N-VA het goed zal doen in Vlaams-Brabant. We hebben een sterke ploeg die alles gegeven heeft in de campagne”, aldus Francken aan HLN. Maar ook zijn concurrent in Vlaams-Brabant, onafhankelijk lijsttrekker voor Vlaams Belang Dries Van Langenhove, zal volgens Francken goed scoren. Opmerkelijk: volgens Francken komt dat door de VRT. “Of ik concurrent Dries Van Langenhove succes heb gewenst? Ik heb hem niet gehoord. Ik denk wel dat Van Langenhove zijn zetel zal binnenhalen. VRT heeft Vlaams Belang groter gemaakt door er veel aandacht aan te besteden.”

14u00: Stembureaus in Wallonië kunnen beginnen met tellen

In het zuiden van het land zijn de stembureaus inmiddels gesloten. In Wallonië wordt namelijk overal op papier gestemd. Bij uittredend Waals minister-president Willy Borsus (MR) neemt de stress toe. “We zullen zien hoe open het debat wordt”, laat hij optekenen in Sudinfo. “Ofwel krijgen we een duidelijke boodschap dat we het werk op Waals en federaal niveau kunnen verderzetten, ofwel krijgen we een complete blokkering van het land.”

13u01: Ondanks illegale stembrieven verloopt alles vlot in faciliteiten gemeenten

De stembusgang in de Vlaamse faciliteitengemeenten in Vlaams-Brabant, die demografisch gedomineerd worden door Franstalige inwijkelingen, verloopt zonder discussie of problemen. Dat heeft BELGA vernomen bij de betrokken burgemeesters.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) had nochtans eerder in vijf van de zes faciliteitengemeenten in de Rand de beslissingen omtrent de Franstalige oproepingsbrieven vernietigd.

12u41: Van Langenhove gelooft niet langer in cordon

Dries Van Langenhove, onafhankelijk lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant, gelooft dat het cordon sanitaire wel eens kan gaan sneuvelen na het verwachte goede resultaat voor het Vlaams Belang. Bart De Wever en zijn N-VA zeggen wel dat ze met ons niet willen samenwerken, maar dat zeiden ze vorig jaar ook van de sp.a en uiteindelijk heeft De Wever in Antwerpen een coalitie met hen gevormd. Als de Vlaming ons een stevig mandaat geeft, zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen en stappen we met rechte rug naar de onderhandelingstafel.”

12u30: Beels wil De Wever opvolgen in Antwerpen

Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels stelt zich kandidaat om Bart De Wever, mocht hij Vlaams minister-president worden, op te volgen als burgemeester. “Ik wil gerust de sjerp van de burgemeester overnemen en waarnemend burgemeester worden. Wij als socialisten hebben bestuurservaring en ik heb een fantastisch team achter mij. Als we het willen waarmaken om van Antwerpen een warme en verbindende stad te maken dan denk ik dat dat de beste keuze is”, stelde Beels tegenover de camera’s van VTM NIEUWS. De Wever reageerde echter negatief. Hij begrijpt niet waarom zoiets “wordt gecommuniceerd zonder overleg”. Volgens de N-VA-kopman moet de nieuwe burgemeester in Antwerpen iemand worden van zijn partij.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

11u52: Crombez na stemming in Oostende: “Ik ga nu wat joggen”

De voorzitter van de sp.a, John Crombez, is in thuisbasis Oostende gaan stemmen. Verschillende cameraploegen zoals deze van VTM en de VRT volgden hem. Na aanvankelijke degelijke peilingen voor zijn partij, vielen de meest recente wat tegen voor zijn partij. Toch is Crombez niet zenuwachtig. “Het is nu een paar uur gewoon wachten. Ik ga nog wat gaan lopen, ik heb dat te weinig kunnen doen in de voorbije maanden”, zo laat hij optekenen. Ook De Wever koos deze ochtend voor wat joggen. “Het is nu toch wachten en dan spreken we vanmiddag nog af met enkele kandidaten. Daarna vertrekken we naar Brussel. Tegen dat ik in daar ben zouden de eerst indicaties moeten binnenkomen en dat moeten we die cijfers analyseren.”

11u50: Somers wil Vlaamse ministerpost

Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) ambieert een ministerpost in de volgende Vlaamse Regering. “Ik sta voor een positief Vlaanderen, waar we op een positieve manier proberen samenleven”, zegt hij aan VTM Nieuws. Ook het socio-economische staat centraal voor Somers. “Mensen die in de kansarmoede zitten, moeten we daar uit halen door ze aan het werk te zetten”, klinkt het bij hem.

11u27: Termont stemt in Mariakerke

Daniël Termont (sp.a) bracht zijn stem uit in Mariakerke, een deelgemeente van Gent. Dit in het GO-atheneum dat eerder dit jaar nog in het nieuws kwam wegens enkele felle anti-Dries Van Langenhove-uitspraken gemaakt door een leerkracht voor de klas. Termont gaf eind vorig jaar de Gentse burgemeesterssjerp door aan Mathias De Clercq van Open Vld. Termont was burgemeester in Gent sinds 2007.

11u18: De Block zegt “het beste programma” te hebben

Maggie De Block (Open Vld) zag haar partij krimpen in de laatste peilingen. In Vlaams-Brabant moet ze het opnemen tegen kleppers als Theo Francken (N-VA), Koen Geens (CD&V) en Dries Van Langenhove (Vlaams Belang). “De echte peiling is vandaag, wij hebben in Vlaams-Brabant ook nog onze voorzitter Gwendolyn Rutten als kandidaat”, klinkt het bij haar. “De concurrentie is groot, maar wij hebben het beste programma.”

11u00: De Wever wil minstens 30% halen

Kandidaat minister-president Bart De Wever (N-VA) stemt vandaag in Deurne. “Voor ons is de 30% halen heel belangrijk”, zegt hij aan VTM Nieuws. “Als dat niet lukt zal rood-groen vanuit Wallonië er alles aan doen om ons uit de regering te houden.” De Wever vreest ook dat Vlaamse linkse partijen hen daarbij zullen helpen indien de N-VA geen 30% haalt.

10u53: Schauvliege nog onduidelijk over eventuele minoisterpost

CD&V-boegbeeld en voormalig minister van Landbouw Joke Schauvliege heeft naar eigen zeggen zin in de verkiezingen. Of ze ook een nieuwe ministerpost ambieert, blijft onduidelijk. “Laat de kiezer beslissen”, vertelt ze aan VRT NWS. “Maar ik heb er vertrouwen in, ik denk dat 20% mogelijk is.” Schauvliege verloor eerder dit jaar haar ministerpost na omstreden uitspraken over de Youth For Climate-betogingen. Die zouden met allerlei duistere, radicaal-linkse steun georganiseerd geweest zijn, klonk het toen, zogezegd op basis van staatsveiligheid-info.

10u50: Francken herhaalt breekpunt tegen Marrakesh-pact

Voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bevestigt aan VRT NWS nog eens zijn standpunt over het VN-migratiepact. Dat deed hij ook eerder deze week“Iedereen die mij terug op migratie wil, zal op mij moeten stemmen”, klinkt het bij hem. “De uitvoering van het migratiepact is een breekpunt.”

10u23: Van Grieken stemt in Schoten

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft zijn stem uitgebracht. Dit in dienstencentrum Cogelshof te Schoten. Van Grieken arriveerde op het stembureau met zijn vriendin en enkele buren en hoopt naar eigen zeggen op “dubbele cijfers”. Van Grieken zal straks ontbijten met mensen uit zijn straat en “daarna ga ik militanten opzoeken om hen een hart onder de riem te steken, vervolgens komen we samen op het partijhoofdkwartier in Brussel”, zo zei hij voor de fotocamera van Het Laatste Nieuws.

10u18: Geens vergat bijna ID-kaart bij stemming

Aftredend justitieminister Koen Geens (CD&V) is ook gaan stemmen in zijn thuisbasis in Loonbeek, een deelgemeente van Huldenberg. De drukke campagnedagen lijken ook bij de vooraanstaande CD&V’er een tol te eisen, Geens vergat bijna zijn identiteitskaart. 

10u03: “We hebben die 30 procent nodig om aan zet te blijven”, zegt N-VA’er Diependaele

Uittredend Vlaams parlementslid Matthias Diependaele (N-VA) en huidig lijsttrekker voor zijn partij in Oost-Vlaanderen voor het Vlaamse parlement heeft rond 09u00 ook reeds zijn stem uitgebracht in Zottegem: “We hebben die 30 procent nodig om aan zet te blijven. Maar dat zijn zorgen voor morgen. Nu ga ik onze garage opruimen. Dat heb ik mijn vrouw beloofd”, zo zei hij lachend via Het Laatste Nieuws.

10u01: VB-aanhang pakt uit met ‘Je suis paljas’

De spanningen lopen hoog op tijdens de laatste dagen en uren van de campagne. De stembussen zijn sinds enkele uren open, op veel plaatsen tot 14u00 vandaag, maar het laatste VTM-kopstukkendebat van zaterdagavond zindert nog na. N-VA-voorzitter Bart De Wever had eerder in De Tijd het Vlaams Belang nog vergeleken met “een partij is als iemand die elke dag een drol in een krant rolt, ze voor uw deur in brand steekt en dan wegloopt”. Toen Tom Van Grieken van het Vlaams Belang daar heftig op reageerde, liep het hele gegeven echter uit de hand. “Paljas”, klonk het dan vanwege De Wever aan het adres van Van Grieken. Intussen nemen tal van Vlaams Belang’ers het scheldwoord op als een geuzennaam en gebruikt men ‘Je Suis Paljas’-profielfoto’s op Facebook, enkele uren voor het sluiten van de stembussen.

09u30: Van Langehove haalt ‘David tegen Goliath’ aan

Dries Van Langenhove, onafhankelijk lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant, heeft zijn stem uitgebracht in Opwijk. Hij voorspelt een “sterk resultaat“, ondanks dat de campagne voor hem aanvoelde als een strijd van David tegen Goliath.

09u20: De Vriendt (Groen) bedankt vrijwilligers

 Wouter De Vriendt, Kamerlijsttrekker voor Groen in West-Vlaanderen, stemt in Oostende. Hij bedankt de vrijwilligers die zijn partij deze campagne geholpen hebben.

08u30: Francken verwacht ruk naar rechts in Vlaams-Brabant

“Ik heb nog nooit zo hard campagne gevoerd”, vertelt Theo Francken (N-VA) aan VTM Nieuws. “Ik verwacht een ruk naar rechts in Vlaams-Brabant, Groen heeft hier nooit voet aan de grond gekregen en de sp.a ben ik ook nergens tegengekomen.”

08u03: Premier Michel brengt stem uit

Uittredend premier Charles Michel (MR) heeft al vroeg in de morgen zijn stem uitgebracht.

08u00: Stemmen start nu

De stembureaus zijn geopend. Lees hier wat u moet weten voor u gaat stemmen en hoe u geldig uw stem uitbrengt.

07u00: Milieu-activisten kamperen bij EP

Aan het Europees Parlement hebben een 50-tal klimaatactivisten vannacht gekampeerd. De jongeren van ‘Youth For Climate’ willen nog een laatste keer het klimaat op de politieke agenda zetten. Rond 7 uur heeft de politie de actievoerders verzocht om te vertrekken, dat meldt VRT NWS.

Dit gebeurde voor zondag 26 mei:

25/05 – 15u00: Advertenties op Facebook waren alomtegenwoordig deze campagne. Partijen spenderen hier veel geld aan. De laatste week in aanloop naar 26 mei liepen de bedragen opnieuw hoog op. Maar zorgen die advertenties ook voor extra likes en stemmen?

25/05 – 14u00: N-VA-voorzitter Bart De Wever kan naar eigen zeggen niets doen met het Vlaams Belang. “Die partij is als iemand die elke dag een drol in een krant rolt, ze voor uw deur in brand steekt, aanbelt en wegloopt. En die dan nog loopt te roepen dat ze onze vriend zijn”, stelt hij. Een verschuiving van de stemmen richting het Vlaams Belang maakt de N-VA zwakker, iets wat volgens De Wever de kans op een links bestuur vergroot.

24/05 – 21u00: In december 2018 viel de regering over het zogenaamde Marrakesh-pact. Zal dit VN-migratiepact een breekpunt zijn na de verkiezingen van zondag? Voor Theo Francken (N-VA) alvast wel: “Wij zullen niet meewerken aan de uitvoering van Marrakesh, dat is een breekpunt ja”, klinkt het bij hem. Voor de CD&V is dat een ander verhaal. “Dan moet Francken zijn conclusies maar trekken en stoppen met politiek”, klinkt het bij Hilde Crevits. Lees het hier.

24/05 – 18u30: De socialisten zijn en waren een verwoede tegenstander van het aanschaffen van de F-35’s. Zo legden ze toenmalig N-VA-minister van Defensie Steven Vandeput regelmatig het vuur aan de schenen. Ook opmerkelijke afbeeldingen – bijvoorbeeld een gevechtsvliegtuig met daarnaast de tekst ‘daar vliegt uw pensioen’ – werden ingezet. Nu de sp.a meer investeringen in Defensie bepleit maakt N-VA-lijsttrekker Theo Francken daar graag handig van gebruik. “U heeft het intellectueel debat totaal vergiftigd gedurende 4,5 jaar”, stelt de Vlaams-nationalist. 24/05 – 16u40: Anuna De Wever en Kyra Gantois, de twee Vlaamse kopstukken van ‘Youth for Climate’ en de organisatoren van verschillende klimaatmarsen, zijn – althans volgens Gantois – niet meer zo close omdat De Wever meer in de media komt, veroorzaakt bij Gantois wrevel. “We zijn samen gestart, ik doe evenveel werk, ik heb evenveel verplichtingen, maar ik krijg er niet die aandacht voor”, stelt ze in een interview.

(Lees verder terug onder de tweet.)

Ondertussen heeft de laatste klimaatmars voor de verkiezingen zo’n 7.500 betogers verzameld in Brussel. Kamerlid Kristof Calvo (Groen) blikt terug: “Ik kan me geen actie van dit formaat herinneren, onze jeugd heeft geschiedenis geschreven.” 24/05 – 10u20: In Nederland vonden de Europese verkiezingen reeds donderdag plaats. De eurofiele en centrumlinkse PvdA van Frans Timmermans en de eurokritische FvD van Thierry Baudet kwamen als grote overwinnaars uit de bus. Regeringspartij VVD scoorde zwak. De opkomst was laag.

(Lees verder terug onder de tweet.)

23/05 – 13u50: De achteruitgang van de N-VA in de peilingen is volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever dé grote droom van de linkse partijen, zo stelt hij donderdag. Een stem voor het Vlaams Belang is volgens hem dan ook een cadeau voor links. “Links hoopt dat die frigo vol stemmen zit”, stelt De Wever. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken laat echter een ander geluid horen. “Links heeft Vlaams Belang helemaal niet nodig om aan de macht te komen. De Wever zelf is daarvoor meer dan voldoende”, klinkt het, daarbij verwijzend naar de coalitie in Antwerpen.

22/05 – 09u18: Anneleen Van Bossuyt (N-VA), lijsttrekker voor haar partij in Oost-Vlaanderen nam een interview af met SCEPTR-redacteur Pieter Van Berkel over ‘ecorealisme’, het onderwijs, de Europese Unie en meer. Het volledige interview is deze week te lezen in weekblad ‘t Pallieterke. Van Bossuyt laat kritische geluiden horen: “Als je dan zegt dat er iets fout loopt, dan wordt dat soms omschreven als ‘populistisch’. Maar als ‘populist’ zijn betekent dat je ook luistert naar wat er leeft bij de mensen, dan moeten ze ons maar populistisch noemen.”

23/05 – 00u13: Vorig jaar, onder het motto van de ‘grote verzoening’, zou N-VA-voorzitter Bart De Wever Groen niet alleen voorgesteld hebben om in Antwerpen samen te besturen, maar ook in gans Vlaanderen. “Hij heeft aan ons gevraagd om zowel op Antwerps niveau als op Vlaams niveau een meerderheid te vormen met de argumentatie dat er toch veel bevoegdheden samenhangen”, zo stelde Wouter Van Besien van Groen zelf. Dit in het VRT-programma ‘Iedereen Kiest’.

22/05 – 08u45: Gerolf Annemans trekt zondag de EP-lijst van het Vlaams Belang. In zijn nieuwe boek – ‘De ontvoering van Europa’ – doet hij de bezwaren van zijn partij tegenover die Europese Unie uit de doeken. Daarnaast schetst hij ook een alternatief samenwerkingsverband. SCEPTR-redacteur Pieter Van Berkel ging met hem in gesprek. Het volledige interview is deze week te lezen in weekblad ‘t Pallieterke“Ik overdrijf niet als ik zeg dat we naar een punt gaan waar de lidstaat, als een soort provincie, enkel een restant van bevoegdheden zal hebben.”

LIVE – #VK19: Eerste resultaten tonen grote winst voor Vlaams Belang