Het studentencafé waar Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken vorige week speechten is de daaropvolgende nacht beklad door linkse vandalen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. “Een jammere zaak”, klinkt het bij cafébaas. Van Langenhove zelf ging het café de dag nadien herschilderen. “Wij laten ons niet doen”, aldus Van Langenhove.

Donderdagavond trokken Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, onafhankelijk lijsttrekker Dries Van Langenhove in het Gentse studentencafé De Hoeve. Enkele honderden sympathisanten verzamelden in en rond het café voor de ‘Tom op Toer’ meeting. Aan de overkant van de straat betoogde een twintigtal studenten tegen de komst van de twee politici. Ze bekladden het Vlaams Belang-busje met witte verf.

“Racisten, fascisten”

Maar de daaropvolgende nacht gingen linkse vandalen nog een stapje verder. Deze keer werd het café waar de meeting plaatsvond geviseerd. Met grafitti werd er “racisten” en “fascisten” aangebracht op de gevel van het café. Daarnaast werd ook het slot van het café kapotgemaakt.

Dries Van Langenhove besloot daarop de volgende dag opnieuw naar het café te trekken om de gevel te herschilderen en het slot te maken. “Wij laten ons niet doen”, aldus Van Langenhove, die een filmpje van de herstelwerken op sociale media plaatste. “Ik heb een duidelijke boodschap voor die linkse vandalen: speel het op een eerlijke manier en kom met argumenten, niet met vandalisme en geweld. Want wij gaan door.”

(Lees verder onder de video.)

Wij laten ons niet doen!

Enkele dagen geleden spraken Tom Van Grieken en ik in een Gents studentencafé. Vele honderden enthousiaste jongeren kwamen luisteren, en dat was niet naar de zin van extreemlinks, dus vandaliseerden ze het café van een harde werker die gewoon zijn boterham verdient. Wij gingen meteen de schade herstellen!

Publiée par Dries Van Langenhove sur Samedi 18 mai 2019

De cafébaas veroordeelt het vandalisme. “Het is belachelijk dat er zo gereageerd wordt. Je kan wel tegen een bepaald politieke standpunt zijn, maar dat wil niet zeggen dat je daarom vandalenstreken moet uithalen”, stelt hij aan Het Laatste Nieuws. “Mocht een andere partij mij vragen of ze mijn café mogen gebruiken voor speeches of een vergadering, dan zou dat ook gemogen hebben.”