Ex-premier Yves Leterme (CD&V) heeft alweer een nieuwe job. De ooit machtigste CD&V-politicus van het land heeft sinds zijn politieke exit in 2011 al op allerlei plaatsen invloedrijke en goedverdienende jobs gehad, onder meer bij OESO en IDEA. Thans is hij gestart bij ToJoy, een Chinees kapitaalfonds. Leterme moet er mee de ‘internationale expansie’ organiseren als covoorzitter in de raad van bestuur. Dat brengen De Standaard & De Tijd.

“ToJoy gaat activiteiten opstarten in West-Europa en ik ga dat mee opvolgen”, zo vertelt Leterme over zijn nieuwe aanstelling bij ToJoy aan De Standaard. En ‘de man van 800.000 voorkeurstemmen’ is niet de enige voormalige staatsleider in dienst. Ook de Servische oud-president Boris Tadic en de oud-president van Costa Rica, José María Figueres zijn van de partij, of eerder van de raad van bestuur.

Nieuwste aanvulling op omvangrijke CV Leterme

“In 2016 begon ToJoy met de planning van zijn wereldwijde expansie”, zo beschrijft het bedrijf haar eigen geschiedenis in een persmededeling uit maart. “ToJoy is aanwezig in de VS, Europa, Latijns-Amerika en Azië en heeft kantoren in belangrijke steden zoals Hong Kong, New York, Parijs en Wenen.” 

Ook nu kan Leterme weer rekenen op een lucratieve post. Eerder kon de oud-premier al aan de slag bij IDEA, een internationale NGO met de hoofdzetel in Stockholm. Daar kwam zijn leiderschap echter vorig jaar onder vuur te liggen en zou hij zijn belastingen hebben laten terugbetalen door zijn werkgever, niettegenstaande hij er 14.500 EUR per maand verdiende. Ook bijklussen bij UEFA en Volkswagen hoort er nog steeds bij, al zou hij daar enkel onkostenvergoedingen krijgen. Tot slot is hij nog bestuurder bij een Duits kabelbedrijf en runt hij een consultancybedrijf in België. Van 2011 tot 2014 was hij adjunct-secretaris-generaal bij OESO.

Lees ook:

Na de kritiek op Leterme zijn leiderschap: Idea zoekt opvolger

Fiscaal paradijs Luxemburg: Ook Leterme verwikkeld in postbusbedrijf