Redouane Ahrouch, oprichter van de ISLAM-partij, werd door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel. De reden? Ahrouch zou zich – doordat hij Emmanuelle Praet tijdens een televisiedebat noch wou aankijken noch met haar in dialoog wou gaan – schuldig gemaakt hebben aan discriminatie. De voorman van de ISLAM-partij moet naast de celstraf met uitstel ook een schadevergoeding van 5.000 euro betalen.

Even terug naar 22 april 2018: Ahrouch neemt dan deel aan een debat op RTL-TVI maar weigert voor de uitzending zich te laten schminken door een vrouw. Later, tijdens de uitzending, weigert hij een vrouw de hand te schudden. In dialoog gaan met Emmanuelle Praet of haar aankijken, zat er ook niet in. “Is er een wet die verplicht om iemand de hand te schudden?”, klonk het toen. “Nee toch? Ik heb respect, daarom hoef ik nog niet iemand aan te raken. Ik luister naar haar, dat volstaat.” Eerder had de man die pleit voor een “honderd procent islamitische staat” al controverse veroorzaakt met een pleidooi voor vrouwen en mannen voortaan apart op de bus te laten zitten.

6 maanden met uitstel, 5.000 euro boete

Praet kon het gedrag van Ahrouch niet appreciëren en diende een klacht in. Enkele weken geleden werd de kopman van de ISLAM-partij uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel. Volgens BELGA moet hij Praet een schadevergoeding van zo’n 5.000 euro betalen. Gelijkekansencentrum Unia kreeg een schadevergoeding van 650 euro.

Eerder werd Ahrouch als buschauffeur al ontslagen bij vervoersmaatschappij MIVB. Het bedrijf wou zich naar eigen zeggen distantiëren van de extremistische opvattingen van Ahrouch. “Op het moment dat hij duidelijk verbonden wordt aan ons bedrijf, is het heel moeilijk om ons daarvan te distantiëren. Er restte ons dus geen enkele andere keuze dan een einde te maken aan zijn contract”, stelde de MIVB. Ook werd Ahrouch 15 jaar geleden veroordeeld wegens het werkonbekwaam slaan van zijn vrouw.

Lees meer:

MIVB ontslaat oprichter partij ISLAM

Oprichter ISLAM-partij: “België heeft in 12 jaar moslimmeerderheid”