Krijgen we straks een nieuw cordon médiatique rond het Vlaams Belang? Als het van Knack en Franstalig zusterblad Le Vif zou afhangen blijkbaar wel: Met een achter de betaalmuur verscholen artikel doet journalist Peter Casteels een oproep om het media-cordon op te boenen. Volgens de schrijver hebben de reguliere media de afgelopen jaren de muur rond het Vlaams Belang afgebroken. Hij beschouwt de partij als “genormaliseerd” en ziet dat liever niet gebeuren.

“De nonchalance waarmee het Vlaams Belang de voorbije jaren in de media is behandeld moet eruit”, zegt Knack-journalist Peter Casteels in een artikel gepubliceerd op Knack en Le Vif. “We moeten Vlaams Belang en de gevaren van die partij weer ernstig nemen.” Volgens de schrijver geraakten Vlaams Belangers de afgelopen jaren gemakkelijker in de media door onder meer de verkiezing van Trump, Brexit en de vluchtelingencrisis. Het ‘cordon médiatique’ zou daarom niet meer bestaan en dat is volgens hem geen goede zaak.

Undercoverjournalistiek

Casteels erkent evenwel dat de mediabedrijven achter de Vlaamse kranten systematisch de advertenties van de rechts-nationalistische partij weren. Dat valt dan blijkbaar niet onder de cordon-praktijk.

Het cordon médiatique mag dus voor de schrijver weer van onder het stof worden gehaald. Voor hem komt het neer op vertrouwen: “Vertrouwt u erop dat Tom Van Grieken de waarheid spreekt en niet heimelijk even racistisch is als vroeger?“, vraagt hij de lezer. Daarnaast wordt de actuele kritiek op de islam in dezelfde hoek gezet als vreemdelingenhaat om aan te tonen dat de partij de afgelopen decennia dezelfde gebleven is. Casteels klinkt beslist: Pas als een undercoverjournalist heeft uitgezocht hoe de partij intern communiceert, mag het media-cordon eventueel op de schop. Daarmee verwijst hij naar collega Aubry Touriel, die undercover ging bij de N-VA om het discours van de partij te bestuderen. Dat kwam deze week aan het licht nadat de RTBF een opname van Bart De Wever, gemaakt door Touriel in 2016, publiceerde.