Ondanks dat Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) scholen eerder formeel toeliet om leerlingen verplicht te laten meestappen in klimaatmarsen en het grote succes van eerdere betogingen, lijken de manifestaties van ‘Youth for Climate’ – de klimaatspijbelaars rond Anuna De Wever (17) – in elkaar te zakken.  Zo kwamen er in Brussel maar 530 mensen opdagen. Hoewel dit iets meer was dan de vorige betoging (amper 400 mensen) valt veel te verklaren aan de hand van de deelname van verschillende armoedeorganisaties.

Hoewel enkele maanden geleden nog 35.000 scholieren, studenten en leerkrachten betoogden voor een strenger klimaatbeleid, zakten de klimaatmarsen pijlsnel in elkaar. Zo kon de twaalfde klimaatmars nog maar amper 500 aanwezigen lokken, of nog een 1,42% van het aantal aanwezigen tijdens de hoogdagen. Ook na het afwijzen van een wijziging van de grondwet, kwam er niet meer volk op straat.

Vandaag steeg het aantal aanwezigen lichtjes. Zo kon de nationale klimaatmars van ‘Youth for Climate’ te Brussel zo’n 530 aanwezigen op de been brengen. Echter, de betoging bestond niet uitsluitend uit studenten en scholieren. Ook verschillende armoedeorganisaties liepen mee. Hun eis? Het klimaatbeleid moet niet alleen ambitieus, maar ook sociaal zijn. Naast de jongeren en armoedeorganisaties waren ook ‘Workers for Climate’, ‘Teachers for Climate’ en de ‘Grootouders voor het Klimaat’ van de partij.

“Een beetje kut”

Eerder, toen initiatiefneemster Anuna De Wever werd geconfronteerd met de terugvallende aantallen, reageerde ze dat de aantallen er niet toe doen. “Het punt is dat we er nog steeds zijn. In het begin haalden we enorme aantallen, wat natuurlijk super was, maar daarom ligt de lat nu erg hoog. Dat is een beetje kut, maar we vinden er wel iets op”klonk het vorige maand nog.

Amper 1.000 ‘Klimaatspijbelaars’: “Misschien moet ik ‘striken’ voor later opstaan”