Een uitzending van De Zevende Dag werd vanochtend verstoord door klimaatactivisten van de groep ‘Extinction Rebellion‘. De actievoerders gooiden confetti over Guy Verhofstadt (Open Vld) en Geert Bourgeois (N-VA) tijdens een debat over de Europese Unie. Bewakingsagenten van de VRT grepen snel in en wezen de klimaatactivisten de deur. De organisatie ‘Extinction Rebellion’ was ook betrokken bij de protestactie in de Wetstraat, zo’n twee maanden geleden.

Het EU-debat tussen Guy Verhofstadt (Open Vld) en Geert Bourgeois (N-VA) was nog maar net begonnen wanneer plots enkele actievoerders uit het publiek opstonden en rond de tafel gingen staan. De klimaatactivisten gingen op de grond liggen, nadat ze eerst confetti en pamfletten naar de twee politici hadden gegooid. De hele actie werd door de organisatie gelivestreamd op Facebook.

Van de Wetstraat naar De Zevende Dag

Het protest was volgens de groep bedoeld om “de klimaat- en ecologische noodtoestand in de verf te zetten”. Het debat werd even onderbroken, maar Verhofstadt en Bourgeois trokken zich weinig aan van de protestanten – ondanks de confetti. De bewakingsagenten van de VRT grepen snel in en verwijderden de activisten uit de studio. Finaal wilde Verhofstadt toch nog even reageren op het incident. “Die mensen zouden beter pro Europa werken in plaats van hier op de grond te komen liggen”, klonk het bij de liberaal. “De klimaatproblematiek kan enkel en alleen opgelost worden door meer Europa”. 

De organisatie ‘Extinction Rebellion‘ kwam al vaker in het nieuws door klimaatprotesten. Zo waren zij ook aanwezig bij het protest aan de neutrale zone van het federaal parlement. Toen eisten activisten van organisaties zoals Extinction Rebellion, Greenpeace en Youth For Climate een grondwetswijziging voor het klimaat.

Lees ook:

Klimaatactivisten bezetten Wetstraat en eisen grondwetswijziging