Kyra Gantois, de klimaatactiviste die tijdens de klimaatmarsen steevast te zien was aan de zijde van Anuna De Wever, reageert boos op de verkiezingsuitslagen. In de eerste plaats is ze teleurgesteld in het slechte resultaat van Groen, maar ook over de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang heeft ze een uitgesproken mening.

Iets minder bekend dan Anuna is ze: Kyra Gantois van ‘Youth For Climate’. Enkele dagen geleden haalde ze in de pers nog uit omdat ze minder aandacht krijgt dan Anuna, nadat ze niet werd uitgenodigd in het programma ‘Gert Late Night’. “Ik doe evenveel werk, ik heb evenveel verplichtingen, maar ik krijg er niet die aandacht voor. “Mensen denken nu vaak dat ik veel minder doe dan Anuna en dat is niet zo. Dan heb ik ook het recht om erbij te zitten in zo’n programma.”

“Hoe kan dit nu?”

Nu doet Kyra nog eens van zich spreken. In Het Laatste Nieuws reageert ze bijzonder boos en teleurgesteld op de verkiezingsuitslagen van vandaag. Week na week spijbelden ze voor het klimaat, wat van de groene thema’s hét verkiezingsthema leek te maken, maar de verwachtte ‘groene golf’ bleef uit. “Hoe kan dit nu? We krijgen het gevoel dat dit allemaal voor niets is geweest”, aldus Kyra Gantois.

“Ik snap niet wat er is gebeurd”, gaat ze verder. “Hoe kan dit? Week na week kregen we al die mensen op straat. En dan nog zijn er blijkbaar die het niet serieus nemen. Het is nog altijd aan de politici, maar het is òòk aan de mensen om juist te stemmen.”

Niet alleen het slechte resultaat van Groen, maar ook de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang laten Kyra niet onbetuigd. Ze is boos, zo zegt ze zelf. “Vooral op de mensen die achter het Vlaams Belang staan. Je hoeft niet per se links te stemmen als dat niet aansluit bij je standpunten- er is meer om rekening mee te houden dan het klimaat alleen, dat begrijpen we- maar dìt is een ramp voor de samenleving.”

Tot slot laat Kyra weten zich te beraden over mogelijke nieuwe acties. “Ik denk dat we maar beter beginnen nadenken over onze volgende actie, want klimaat mag echt niet genegeerd worden. En ja, het kan dat onze woede straks groter wordt. Want blijkbaar helpt vriendelijk vragen en smeken om samen te werken, niet.”