Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zou er ernstige kiesfraude hebben plaatsgevonden in Molenbeek, alwaar de PS een riante kiesoverwinning behaalde. “Ongeldige volmachten, niet-stemgerechtigde kiezers en mensen die twee keer gingen stemmen”, zo staat te lezen via de RTBF-website over de mogelijke fraude die plaatsvond op 14 oktober. Enkele lokale partijen stelden dit zelf vast, maar durfden geen klacht indienen “om hun goede banden met de PS niet in gevaar te brengen”. De bal ging aan het rollen nadat de cdH nu toch de advocatennota bekendmaakte, dit uit schrik dat “er komende zondag opnieuw onregelmatigheden [zullen] opduiken”.

Verschillende partijen hebben vorig jaar een advocatenbureau ingeschakeld, dit om mogelijke kiesfraude na te gaan in Molenbeek. En wat blijkt uit de nota van deze advocatenfirma? Fraude zou ook wel degelijk hebben plaatsgevonden. Dokter Patrick Bacart, een PS-kandidaat, schreef zelf 32 doktersbriefjes uit voor volmachten in een één bepaald rusthuis. Dat is illegaal, maar “dat wist ik niet”, verkondigt de politiek actieve arts tegenover RTBF. “Ik heb dat gewoon uit vriendelijkheid gedaan”. En dat die volmachten vervolgens op de zetel van de PS-Molenbeek belandden, kwam “omdat die mensen hun steun aan mij hadden toegezegd. Of ze ook effectief op mij hebben gestemd, dat weet ik niet.”

Molenbeek: cdH vreest voor nieuwe onregelmatigheden deze zondag

De straffe stoten en uitspraken van Bacart zijn niet het enige voorval inzake onregelmatigheden die plaatsvonden op 14 oktober in PS-bastion Molenbeek, waar thans Catherine Moureaux (PS) de sjerp draagt met hulp van de sp.a en MR. Tal van mensen die niet stemgerechtigd waren, zouden zo toch gaan stemmen zijn. Hun namen zouden volgens de advocatenfirma gewoon achteraf zijn bijgeschreven op de kieslijsten. Dit zonder de identiteiten van de betrokken kiezers na te gaan. Andere kiezers zouden zelfs dubbel hebben gestemd. Ook hun namen zouden nadien op de kieslijsten bijgeschreven zijn, hoewel ze daar dus al opstonden. En 170 volmachten zouden dan weer niet de nodige geldige documenten ter beschikking hebben gehad.

Volgens de RTBF gebeurde echter niets met de bezwarende nota omdat de lokale partijen die het bureau inschakelden “hun banden met de PS niet in gevaar wilden brengen”Ahmed El Khannouss (cdH) liet zo door de RTBF optekenen dat men “de gemeente niet [wilde] blokkeren”. Hij bracht de nota echter deze week alsnog naar buiten, “omdat hij vreest dat er komende zondag opnieuw onregelmatigheden [zullen] opduiken”. 

Lees ook:

“Cliëntelisme”: Straatveger die PS-sp.a-pamfletten uitdeelde, heraangenomen

Moureaux II: “Wel genoeg agenten in Molenbeek op 31/12”