In Londen is WikiLeaks-oprichter Julian Assange veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 weken voor het overtreden van de voorwaarden van zijn borgtocht. Zo’n drie weken geleden werd Assange gearresteerd nadat de Ecuadoriaanse overheid zijn asiel had ingetrokken. Die arrestatie gebeurde in het kader van een mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. De Britse rechtbank buigt zich donderdag over het Amerikaanse uitleveringsverzoek.

Het was onder protest van een twintigtal WikiLeaks-aanhangers dat de rechtbank van Southwark (Londen) Assange woensdagochtend veroordeelde tot 50 weken in een Britse cel. Die bevond de Australische klokkenluider schuldig aan ‘skipping bail’. Dat wijst op het niet verschijnen voor de rechtbank na een vrijlating op borgtocht. Assange vluchtte immers in afwachting van zijn proces in 2012 naar de Ecuadoriaanse ambassade, waar hij asiel kreeg. Drie weken geleden trok Ecuador het asiel in en werd de klokkenluider gearresteerd, na een verblijf van zeven jaar in de ambassade.

Voor de Britse rechtbank waren de feiten voldoende om hem te veroordelen tot 50 weken gevangenisstraf, of bijna de maximumstraf van één jaar. “Gedurende zeven jaar heeft u uw bevoorrechte positie misbruikt om uw minachting voor de wetten van dit land aan de wereld te tonen”, motiveert de rechter haar straf aan Assange en zijn aanhangers in de zaal. Op Twitter reageren de mensen van WikiLeaks verbolgen: “de straf is even schokkend als wraakzuchtig.

Uitlevering aan de VS

Volgens zijn advocaat was het Ecuadoriaanse asiel een wanhoopsdaad om uitlevering aan de Verenigde Staten te vermijden. De Amerikanen beschuldigen Assange van samenzwering tot het plegen van computerinbraak. Hierop staat 5 jaar gevangenisstraf in de VS. Moest de uitlevering van de klokkenluider doorgaan, worden wel nog extra aanklachten van het Amerikaanse ministerie van Justitie verwacht.

Donderdag buigt een andere Londense rechtbank zich over het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Volgens WikiLeaks-woordvoerder Kristinn Hrafnsson begint dan pas het echte gevecht. “Het zou een kwestie van leven en dood kunnen zijn voor Assange”, klinkt het bij hem.

Assange’s organisatie WikiLeaks publiceerde honderdduizenden geheime overheidsdocumenten van de Verenigde Staten. Een ander bekend wapenfeit van de Australische klokkenluider is het verspreiden van beelden van een Amerikaanse luchtaanval in Irak. Volgens de Amerikaanse regering brachten deze en andere lekken de levens van Amerikanen in gevaar.

Lees ook:

WikiLeaks-oprichter Julian Assange gearresteerd

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken