Kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA) heeft dinsdag op een verkiezingsdebat van Knack in Leuven het confederalisme nog eens aangestipt als de oplossing voor een mogelijke Belgische impasse na de verkiezingen. Hij benadrukte ook dat zijn partij dit op de onderhandelingstafel zal leggen bij de vorming van de volgende federale regering. Of dat confederalisme er ook kan komen met een federale kieskring? Voor de gewezen minister van Binnenlandse Zaken alvast wel: “Ik ga onmiddellijk akkoord met een federale kieskring, maar dan wel volgens het principe one man, one vote.”

In een debat over het communautaire nam Jambon het op tegen Wouter Beke (CD&V) en Yasmine Kherbache (sp.a). Die laatste is in ieder geval geen vragende partij voor een nieuwe staatshervorming. “In de toekomst moet veel bespreekbaar zijn, ook herfederalisering”, zegt de sp.a-politica. “Maar mijn partij zal zich blijven verzetten tegen de splitsing van de sociale zekerheid.”

Waalse hangmat

Voor de N-VA is die splitsing van de sociale zekerheid onlosmakelijk verbonden met het confederalisme. Om zijn woorden kracht bij te zetten, verwees Jambon naar West-Vlaamse bedrijven die geen Walen vinden om hun vacatures in te vullen, maar wel Fransen. “Dat komt omdat de werkloosheid beperkt is in de tijd in Frankrijk”, stelt het N-VA kopstuk. “De miljardentransfers houden veel te veel Walen in hun hangmat”.

Beke en zijn christendemocraten staan ook open voor een nieuwe staatshervorming, maar wel pas binnen vijf jaar. De CD&V wil de komende legislatuur eerst de minpunten van de huidige staatsstructuur evalueren. Voorzitter Beke kijkt dan vooral naar de gezondheidszorg waar volgens hem de kiemen voor een zevende staatshervorming zitten.

Federale kieskring?

Opvallend: Jambon zegt ook open te staan voor een federale kieskring, terwijl zijn partij zich in het verleden steeds voorstelde als sterke tegenstander van zo’n systeem. Andere partijen, zoals de Open Vld en Groen, hebben zich reeds uitgesproken als voorstanders. Zij zagen hierin echter vooral een alternatief voor het confederalisme van N-VA en de mogelijkheid om het taboe rond herfederalisering te doorbreken. Jambon is enkel voorstander als zo’n unitaire kieskring verloopt volgens het principe “one man, one vote”. “Dan hebben we morgen een tweederdemeerderheid om Vlaams, centrumrechts beleid te voeren”, aldus de kandidaat-premier.

Lees ook:

De Croo: “Met confederalisme creëer je permanent conflict”