De Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) spreekt dreigende taal aan het adres van de Verenigde Staten, terwijl de spanningen tussen de twee landen toenemen. “Zelfs onze korte-afstandsraketten kunnen gemakkelijk oorlogsschepen in de Perzische Golf bereiken”, klinkt het.

De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten namen de laatste weken toe in de Perzische Golf. Een deel van het ambassadepersoneel uit de Amerikaanse ambassade in Bagdad en het consulaat in Erbil werd teruggeroepen na een reeks aanvallen op olietankers en Saoedische olie-infrastructuur. De VS en de Golfstaten vermoeden dat Iran achter die aanvallen zit. Ook stuurden de VS onlangs een vliegdekschip, bommenwerpers en luchtafweerraketten naar de regio.

Iraanse Revolutionaire Garde

De Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), de machtige en onafhankelijke Iraanse elitetroepen, spreken nu dreigende taal. “Zelfs onze korte-afstandsraketten kunnen gemakkelijk oorlogsschepen in de Perzische Golf bereiken”, zegt Mohammad Saleh Jokar van de IRGC. “Amerika kan zich de kosten van een nieuwe oorlog niet veroorloven, en het land bevindt zich in een slechte situatie wat betreft mankracht en sociale omstandigheden.”

Volgens Washington D.C. mobiliseert Iran ‘proxy’-groepen in Irak en Syrië met het doel “Amerikaanse belangen” aan te vallen. ‘Haviken’ in de regering-Trump, zoals nationale veiligheidsadviseur John Bolton, vragen al jaren om een militaire confrontatie met Teheran. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) hoopt vooral dat de harde houding van de VS Iran terug naar de onderhandelingstafel zal brengen.

Hoewel de Iraanse regering zelf niet lijkt aan te sturen op een conflict, hebben zij weinig grip op de IRGC. De Revolutionaire Garde of aanverwante groeperingen in het buitenland zouden wel eens op eigen houtje kunnen handelen.