Eindelijk is opgetreden in Brussel-Noord. De grote aantallen van illegale transitmigranten die het station plaagden, zijn echter niet opgepakt, maar begeleid naar daklozencentra in de hoofdstad. Men zal daar geïnformeerd worden over de correcte asielprocedure of over vrijwillige terugkeer naar eigen land. Wie alsnog terugkeert naar het Noordstation zal echter wél naar een gesloten terugkeercentrum worden gebracht. Dat brengt onder meer Het Laatste Nieuws.

Het Brusselse Noordstation is al maanden en jaren een grote etterbuil. De talloze illegalen die er verbleven, zorgden op verschillende manieren voor overlast, door criminaliteit, afval, onveiligheid, urine en uitwerpselen. Recent waren er zelfs rapporten vanwege buschauffeurs over schurft, malaria en TBC. Maar dit alles stopt vandaag, zo blijkt. Na ellenlange voorbije discussies tussen het departement van Asiel en Migratie, het ministerie van Binnenlandse Zaken (bevoegd voor de sporenpolitie) en het lokale PS-bestuur is het probleem nu eindelijk van de baan. “Dankzij samenwerking tussen verschillende overheden, instanties en organisaties hebben we zonet Noordstation ontruimd”, kondigt Migratieminister Maggie De Block (Open Vld) fier aan op Twitter.

De Block: “We geven het Noordstation nu terug aan de pendelaars en de reizigers”

Minister van Asiel en Migratie De Block is dan ook tevreden over het resultaat, nadat ze eerder deze maand beloofde het probleem op te lossen“Ik ben zeer blij met deze belangrijke doorbraak”, zo vertelt De Block in een persmededeling. “We geven het Noordstation nu terug aan de pendelaars en de reizigers. Een treinstation is geen opvangcentrum. De omstandigheden waren niet menselijk, noch voor transmigranten, noch voor de reizigers en mensen die er moesten werken.”

Fedasil-werknemers zullen nu de transitmigranten informatie verschaffen over de correcte Belgische asielprocedure en evenzeer over de mogelijkheid van vrijwillige terugkeer naar hun land van afkomst. De meesten van hen willen immers geen asiel aanvragen, maar willen doorreizen naar het VK. Men zal echter wel moeten kiezen. Terug in Brussel-Noord rondhangen zonder een van de twee gegeven opties te volgen, zal bemoeilijkt worden. “We geven die mensen een kans, maar ze moeten die ook grijpen”, aldus nog De Block. “Wie terugkeert naar het Noordstation zal door de politie worden opgepakt en opgesloten in een gesloten centrum met oog op terugkeer.”

Lees ook:

Overlast illegalen: Brussel-Noord een “ontzettend vuile no-go-zone”