In verschillende landen moeten de stemmen nog geteld worden, maar er vormt zich al een duidelijk beeld van hoe het nieuwe Europees Parlement er zal uitzien. Zo moeten de sociaaldemocratische S&D-fractie en de Europese Volkspartij (EVP), die traditioneel als de grote machtsblokken in het Europees Parlement gelden, beiden zware klappen incasseren. De EU-kritische rechtsnationalisten en eurofiele liberalen en Groenen gaan er dan weer allemaal op vooruit.

De sociaaldemocratische S&D-fractie en de Europese Volkspartij (EVP), die traditioneel als de grote machtsblokken in het Europees Parlement gelden, krijgen beiden zware klappen. Er zijn echter uitzonderingen op de regel. Zo haalt Fidesz van Viktor Orbán, dat tot de EVP behoort, een absolute meerderheid in Hongarije. In Nederland is de sociaaldemocraat Frans Timmermans dan weer de grote winnaar, zijn PvdA lijkt zelfs nog een zetel meer in de wacht te slepen dan voorspeld werd in de exitpolls.

Winst voor pro-EU fracties …

De twee fracties kunnen samen geen meerderheid vormen en zullen dus op zoek moeten naar een derde partner. Daarvoor zullen zij naar alle waarschijnlijkheid naar de uitgesproken pro-EU liberale ALDE-fractie van Guy Verhofstadt (Open Vld) kijken. Die fractie gaat erop vooruit en zal waarschijnlijk nog groeien dankzij de partij van de Franse president Emmanuel Macron (LREM).

Naast de liberale ALDE, die 34 extra zetels in de wacht lijkt te zullen slepen, lijken de Groenen en de EU-kritische en rechtsnationalistische ENF de grote winnaars te zullen worden. De Groenen lijken zo’n twintig nieuwe zetels in de wacht te zullen slepen, terwijl radicaal-links zetels verliest.

… maar ook voor EU-kritische fracties

Ook de ENF stevent op winst af. Enerzijds dankzij de toetreding van nieuwe partijen – zoals de AfD –in de afgelopen maanden, anderzijds dankzij goede resultaten van partijen die reeds tot de fractie behoorden. Zo behalen het Vlaams Belang, het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en de Lega van Matteo Salvini allen eclatante overwinningen in hun landen. Het RN en de Lega werden beiden zelfs de grootste partijen in hun land.

De mildere EU-kritische Europese Conservatieven & Hervormers (ECR), de fractie waartoe de N-VA tot nader orde toe behoort, moet inleveren. Dit verlies is voornamelijk te danken aan de zware klappen die de Britse Conservatieven moeten incasseren. Toch kan de fractie enkele ‘winnaars’ en nieuwe aanwinsten tot zich rekenen. Zo houdt het Poolse Recht en Rechtvaardigheid (PiS) stand. Ook traden Forum voor Democratie van Thierry Baudet en de Zweden Democraten de laatste maanden toe tot de fractie, beide partijen gaan erop vooruit.

Het verlies van de Britse Conservatieven gaat in grote mate naar de Brexit Party van Nigel Farage, die voor een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk lijkt te zorgen. Bijgevolg lijkt het waarschijnlijk dat zijn EU-kritische EFDD-fractie enige winst kan boeken in het Europees Parlement.