De (voorlopige) uitslagen voorspellen een electorale aardverschuiving in Vlaanderen en bij uitbreiding België. Zo winnen de rechts-nationalisten van het Vlaams Belang fors. N-VA, CD&V, sp.a en in mindere mate Open Vld krijgen ferme tikken. Het gevolg? De twee V-partijen, Vlaams Belang en N-VA, komen vijf Vlaamse parlementszetels tekort voor een meerderheid. 

De christendemocraten komen het meest gehavend uit deze stembusgang. Zo verliest de ooit oppermachtige CD&V/CVP (voorlopig) Vlaams 6,3 procent. Zoals de kaarten er nu voorliggen konden de christendemocraten maar 18 zetels in het Vlaams Parlement behouden, een verlies van zo’n negen zetels. Het verlies van de N-VA is (voorlopig) wat beperkter namelijk: 4,4 procent en acht zetels. Momenteel bezetten de Vlaams-nationalisten met 27,5 procent 35 zetels. Ook de liberalen (-2,6%) en socialisten (-4,2%) moeten (voorlopig) met respectievelijk 11,6 en 9,8 procent fors inleveren. De twee ‘verlichtingsideologieën’ bezetten 16 (Open Vld) en 12 (sp.a) zetels.

Naast verliezers leveren verkiezingen ook winnaars op. De uitgesproken winnaar? Het Vlaams Belang. Tom Van Grieken en co stijgen met maar liefst 12,5 procent en bezetten 23 Vlaamse zetels. Hoewel minder dan verwacht doet ook Groen zijn duit in het zakje. Zo kunnen de ecologisten op 10,7 procent van de stemmen rekenen en 15 zetels. De communisten van de PVDA halen dan weer met 5,9 procent van de stemmen zo’n vier zetels binnen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Hoewel de bovenstaande resultaten vooralsnog voorlopig zijn en de zetelverdeling in het Vlaams Parlement substantieel kan wijzigen, kan N-VA-voorzitter Bart De Wever op zijn twee oren slapen. De reden? CD&V, Open Vld, Groen en sp.a halen in de ene prognose wel en de andere prognose geen zetelmeerderheid. Mocht het mathematisch mogelijk zijn, is het nog maar de vraag of – bijvoorbeeld de liberalen – zich wagen aan een regering met Groen en sp.a terwijl Vlaams Belang en N-VA ongehinderd oppositie kunnen voeren.

Foto: Bewerkt uit Wikimedia. Resultaten Vlaams Parlement omstreeks 19u42.

Een realistischer scenario is een voortzetting van de Zweedse coalitie bestaande uit N-VA, Open Vld en CD&V. Hoewel dit zowel mathematisch mogelijk als politiek haalbaar is, negeert men op die manier wel de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang. Enkele Open Vld’ers stelden na de meest recente kiesuitslagen dat het einde van het cordon sanitaire misschien nabij is. “Er is maar één manier om de opkomst van Vlaams Belang een halt toe te roepen en dat is door de partij mee te laten regeren”, zo zegt Eddy De Block, de broer van Open Vld-boegbeeld Maggie en zelf tot eind 2018 burgemeester voor de liberalen in Merchtem aan Radio 2. Hij wordt bijgetreden door Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld): “We moeten kijken of het cordon in deze tijd nog realiseerbaar en nuttig is”.

Eerder liet de onafhankelijke N-VA-Kamerlijstduwer in West-Vlaanderen Jean-Marie Dedecker (LDD) ook al zijn twijfels horen over het cordon sanitaire. “Als de partij mag meedoen aan de verkiezingen en de burgers vinden dat ze moeten deelnemen aan de regering, dan moet dat gebeuren”. Ondertussen roept Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) op tot een ‘front van de moedigen’, hopend op meer dissidente CD&V’ers, N-VA’ers en Open Vld’ers die willen afwijken van het cordon.

Lees meer:

#VK19 – LIVE: “Geen zwarte zondag, maar zondag van hoop”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE