Tom Van Grieken, partijvoorzitter van Vlaams Belang, is uitgenodigd door de koning, zo weet VTM. Dat is historisch. Nog nooit heeft het Vlaams Belang het paleis kunnen betreden in het kader van formatiegesprekken. Wijlen Karel Dillen, medestichter van voorganger Vlaams Blok, werd in 1978 wel eens uitgenodigd, maar die ging niet in op de koninklijke invitatie, waarna het zich nooit meer voordeed.

Vroeg deze ochtend zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog dat hij op dat moment geen uitnodiging heeft gekregen voor een eventuele consultatie bij de koning. Hij liet wel weten hierop te hopen, zo zei hij via Radio 1. Het paleis heeft hier misschien wel naar geluisterd, ofwel was men het reeds van plan.

Van Grieken nog deze ochtend voor uitnodiging: “zijn er misschien A- en B-onderdanen in dit land?

“Het zou de normaalste zaak van de democratie zijn als alle partijen gehoord worden”, zei Van Grieken nog enkele uren geleden. “Wij hebben meer stemmen gehaald dan de PS, het zou dus maar de normaalste zaak zijn dat de koning ons zou uitnodigen. Of zijn er misschien A- en B-onderdanen in dit land?”

Koning Filip begon deze ochtend aan zijn eerste consultatie van de dag met cdH-voorzitter Maxime Prévot en hierna is het de beurt aan oud-premier en MR-voorzitter Charles Michel. Met Michel zijn alle partijen dan reeds de revue gepasseerd, behalve PVDA en dus Vlaams Belang. En Het Laatste Nieuws geeft mee dat ook PVDA een uitnodiging kreeg.