De sterk verschillende verkiezingsresultaten in Vlaanderen en Wallonië en de uitgesproken veto’s van verschillende partijen hebben ervoor gezorgd dat de vorming van een nieuwe federale regering een hels karwei wordt. De koning duidde gisteren Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) aan om als eerste het politieke terrein te gaan verkennen. Volgens voormalig Kamerlid en professor staatsrecht Hendrik Vuye reflecteert die keuze niet het signaal dat de kiezer gegeven heeft. Dat liet hij optekenen in het Radio 1-programma De Ochtend.

Vlaanderen stemde rechts en Wallonië stemde links. Om deze twee te verzoenen werden gisteren Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) aangeduid als informateurs. Hun taak? Het terrein aftasten en bekijken welke regering er met welke partners kan gevormd worden. Verschillende politicologen bejubelden die keuze van de koning, onder meer vanwege de jarenlange ervaring van beide heren. Volgens voormalig Kamerlid en professor staatsrecht Hendrik Vuye is er weinig reden tot juichen. “Men duidt twee personen aan – weliswaar met heel wat verdiensten – die symbool staan voor de oude politieke cultuur in dit land en misschien zelfs de oudste politieke cultuur”, klinkt het bij hem.

Zijn informateurs voorafname van de nieuwe federale regering?

Het klassieke verhaal van politici dat ze naar het signaal van de kiezer moeten luisteren, slaat de koning volgens Vuye dus in de wind. Daarmee doelt hij niet alleen op de grote winst van het Vlaams Belang, maar ook op het groot aantal kiezers dat blanco, ongeldig of zelfs helemaal niet stemde. “Het signaal van de kiezer is verpletterend en dat gaat ook over de 1,4 miljoen mensen die niet gaan kiezen zijn”, stelt hij. De politieke kleuren van beide informateurs zouden een voorafname van de nieuwe federale regering kunnen zijn. “Daar wordt in de Franstalige media zelfs op aangestuurd”, aldus Vuye.

De socialisten – PS en sp.a – en de liberalen – MR en Open Vld – mogen dan wel de twee grootste politieke families zijn, maar betekent dat ook dat zij de winnaars van de verkiezingen zijn? Beide verloren immers flink wat zetels afgelopen zondag. Volgens Vuye zijn er twee soorten winnaars: Zij die in het aantal zetels gewonnen hebben en zij die de grootste partijen zijn. De N-VA is met 25 zetels vandaag de grootste partij, gevolgd door de PS (20 zetels) en het Vlaams Belang (18 zetels). Desondanks meent het voormalig Kamerlid dat zijn oude partij – de N-VA – nu buitenspel wordt gezet. “Het is duidelijk dat de N-VA niet de ‘lead’ krijgt en dat de socialistische en liberale familie nu de agenda zullen bepalen’, duidt hij.