Yasin Gül, de man die vorige week aan de deur werd gezet bij CD&V vanwege zijn banden met de Grijze Wolven, mag toch gewoon schepen blijven van CD&V. Dat besliste de lokale CD&V-afdeling. “Mijn nationale voorzitter heeft hem dan wel uit de CD&V gezet, wij gaan hem niet uit het schepencollege zetten”, stellen ze aan Het Laatste Nieuws.

Vorige week zette CD&V de Belgische Turk Yasin Gül uit de partij nadat er opnieuw videobeelden waren opgedoken waarin hij zijn steun voor de Grijze Wolven, een extremistische Turkse groepering, uitsprak. “We gaan onze strijd blijven voeren tot de Turkse vlag overal ter wereld wappert”, klonk het onder meer. CD&V stelde geschokt te zijn door de beelden en zette de man uit de partij.

“Yasin doet dat goed”

Maar de lokale CD&V-afdeling van Heusden-Zolder blijkt helemaal niet zo’n groot probleem te hebben met hun collega. Meer zelfs, ze hebben besloten dat hij gewoon schepen mag blijven. “Mijn nationale voorzitter heeft hem dan wel uit de CD&V gezet, wij gaan hem niet uit het schepencollege zetten”, aldus CD&V-schepen Isabelle Thielemans aan HLN.

“Het is allemaal veel te omslachtig om nu weer met die bevoegdheden te gaan winkelen. Daarbij kan je hem de bevoegdheid als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD) niet eens afnemen. Dat ligt decretaal vast. Trouwens, Yasin doet dat goed.” Yasin Gül mag tevens ook gewoon campagne blijven voeren met het CD&V-logo.

Zuhal Demir (N-VA) haalt uit naar CD&V, dat volgens haar handelt uit eigenbelang. “De partij zal er een verkiezingsbonus voor krijgen”, aldus Demir. “Nu volgt er een campagne om de man ‘die zal blijven strijden tot de Turkse vlag over de hele wereld wappert’ massaal te steunen. De wolf-in-wouterwol zal Beke veel stemmen opleveren. Daar mag u zeker van zijn. En na verkiezing is er tijd zat voor de grote verzoening.”