De Antwerpse procureur-generaal is met spoed een honderdtal aanslepende beroepszaken aan het controleren. Het gaat om dossiers die het hof van beroep – samen met het dossier van Steve Bakelmans, de vermoedelijke moordenaar van Julie Van Espen – op 3 juli 2018 voor onbepaalde duur uitstelde. De strafkamer die deze dossiers immers zou behandelen werd gesloten wegens personeelsgebrek. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

De bedoeling van die controle – de dossiers worden dus niet ten gronde behandeld – is voorkomen dat een verkrachter of potentiële moordenaar zoals Steve Bakelmans nog vrij rondloopt in afwachting van een bijzonder ontijdig proces. “Eind deze week is die controle klaar”, zo laat Luc De Mot, woordvoerder van het parket-generaal, Het Laatste Nieuws optekenen.

100 zaken die samen met die van Steve Bakelmans werden uitgesteld, krijgen controle, geen behandeling ten gronde

De 100 zaken betreffen onder meer zedenmisdrijven zoals verkrachting en pedoseksualiteit, maar ook bijvoorbeeld drugsgerelateerde feiten en oplichting: allemaal misdrijven die de gesloten rechtbankkamer C2 behandelde.

Om hoeveel zedenzaken het precies gaat kan/wil men echter niet vertellen. “Wij moeten de dossiers stuk per stuk bekijken. Duikt er toch een risicovolle zedenzaak op, dan brengen wij die verdachte zo snel mogelijk voor een andere kamer van het hof van beroep.”

De afgelopen dagen is er flink wat kritiek geuit op het gerecht, omdat men het beroep van Bakelmans zolang (hij werd reeds in 2017 voor verkrachting veroordeeld in eerste aanleg) liet aanslepen zodat hij de moord op Julie Van Espen (23) die noodlottige afgelopen zaterdagavond kon plegen. Rob Hobin, eerste voorzitter van het hof van beroep in Antwerpen, verdedigt echter de sluiting van rechtbankkamer C2. “In de tweede helft van 2018 gingen zes magistraten met pensioen, onder wie vier strafrechters”, aldus Hobin via HLN. “Er waren dus simpelweg niet genoeg bevoegde magistraten om alle strafkamers te bemannen.”