Justitieminister Koen Geens (CD&V) acht zich “niet politiek verantwoordelijk” voor het feit dat Steve B. nog vrij rondliep. “Wanneer de rechter een onafhankelijke beslissing neemt, en dat is nodig in een rechtsstaat, [is] het niet mogelijk […] voor een minister om de verantwoordelijkheid te nemen voor de inhoud van die beslissingen. Zou hij dat doen, zou hij handelen tegen de regels van de rechter”, verklaarde Geens in VTM NIEUWS.

Steve B., de moordverdachte in de zaak rond de inmiddels dood aangetroffen Julie Van Espen, werd onlangs nog – in 2017 – veroordeeld voor verkrachting. Hij kreeg 4 jaar cel. De man ging echter in beroep, hetgeen nog steeds loopt, en de bevoegde correctionele rechter achtte het niet nodig om de onmiddellijke aanhouding te bevelen. Deze  omstandigheden zorgen voor meer en meer onbegrip bij de oppositie. Zo eist Vlaams Belang het ontslag van Justitieminister Koen Geens (CD&V). Groen daarentegen hekelt de besparingen en de mentaliteit rond seksuele delicten. Zelfs bij regeringspartij MR klinkt er kritiek. Zo begrijpt minister van Begroting, Sophie Wilmès (MR), niet dat de verdachte niet meteen van zijn vrijheid is beroofd.

Minister van Justitie Geens acht zich niet politiek verantwoordelijk voor de beslissing van de rechter. “Wanneer de rechter een onafhankelijke beslissing neemt, en dat is nodig in een rechtsstaat, [is] het niet mogelijk […] voor een minister om de verantwoordelijkheid te nemen voor de inhoud van die beslissingen. Zou hij dat doen, zou hij handelen tegen de regels van de rechter”, verklaarde hij in VTM NIEUWS.

Verder stelde Geens dat hij “met de middelen die [hij] had, […] alles [heeft] gedaan om de magistratuur over de eigen organisatie te laten beslissen, en de eigen prioriteiten te bepalen. Welke kamers ze sluiten bijvoorbeeld, en welke prioriteiten ze bepalen voor de zaken. Dat beslissen ze zelf”. Eerder had het Antwerpse hof van beroep immers verklaard dat de zaak van Steve B. – aangezien hij niet in hechtenis was genomen – geen prioriteit had.

“90 procent van de beklaagden is vrij in afwachting van zijn zaak in hoger beroep”

Jo Daenen, de persmagistraat van het hof van beroep in Antwerpen, had in Radio 1-programma ‘De Ochtend’ forse kritiek geuit op de door Geens doorgevoerde besparingen. “In België zijn de meeste mensen die voor de rechter moeten komen niet aangehouden. 90 procent van de beklaagden verschijnt als vrij man voor de rechter”, stelde hij. Daarnaast is de gemiddelde doorlooptijd van de behandeling in hoger beroep verlengt omwille van – dixit de magistraat – “een acuut gebrek aan mensen en middelen na lineaire besparings­maatregelen van de minister”. Evenwel dient er met betrekking tot de besparingen op Justitie te worden opgemerkt dat deze geen individueel initiatief van Geens uitmaakten, maar een collectieve beslissing waren van alle toenmalige regeringspartijen (Open Vld, N-VA, MR en CD&V).

Lees meer:

Oppositie heeft kritiek op besparingen Justitie en Geens

Geens haalt gênante “strenge straffen”-campagne offline na moord Julie