Geens haalt gênante “strenge straffen”-campagne offline na moord Julie

0
4484

CD&V voelt de bui hangen. De partij heeft gisterenavond – in allerijl – een digitale reclamecampagne rond haar Justitieminister Koen Geens offline gehaald. In de campagne werd aangehaald hoe nu “elke straf wordt uitgevoerd” en dat “dankzij Geens […] seksueel geweld strenger [wordt] aangepakt.” De boodschappen schoten bij velen in het verkeerde keelgat nadat Julie Van Espen (23) zaterdag bleek vermoord te zijn door een recent veroordeelde verkrachter op vrije voeten: Steve B. (39).

Steve B., de vermoedelijke moordenaar van Julie Van Espen, was reeds in 2017 (voor intussen de tweede maal) veroordeeld voor verkrachting. Hij ging echter in beroep en de rechter beval geen onmiddellijke aanhouding. En omdat zijn beroep zolang aansleepte kon Steve – anno 2019 – zaterdag overgaan tot zijn verschrikkelijke daad. Op dat moment was CD&V druk in de weer met mogelijke kiezers te overtuigen met het duchtig beleid van Justitieminister Koen Geens. De campagne draagt ook wel de titel ‘de werken van Geens’, een referentie aan de kloeke mythische held Hercules, die twaalf ‘werken’ uitvoerde waaronder het doden van de veelkoppige slang Hydra. Eén van Geens’ werken draait rond korte straffen effectief laten uitzitten en strengere straffen voor seksuele geweld.

Kan Geens AUB deze verkiezingscampagne stopzetten? Ik word er misselijk van

Of Geens deze “online verkiezingscampagne AUB niet dringend [kan] stopzetten? Ik word er misselijk van”, zo vroeg onder meer N-VA-gemeenteraadslid Pieter Boudry uit Scherpenheuvel via Twitter. Het Laatste Nieuws pikte eveneens de tweet op. Tom Smeets, de man van het communicatiebedrijf achter de campagne, liet hierop weten dat de campagne om 18u00 maandagavond werd stopgezet. “We hebben de hele bannercampagne trouwens offline gehaald”, tweette Smeets nog verder. “Na het stopzetten kan er echter ‘vertraging’ zitten op dit commando.” Hierdoor zagen sommige internetgebruikers de advertenties nog later dan 18u00 maandag.

Geens liet maandagavond in Terzake optekenen dat hij “zeer verontrust” is dat de zaak zo lang kon aanslepen in hoger beroep. “Indien er redenen zouden zijn waarom dat niet zou gemogen hebben, zou ik dat ten zeerste betreuren”, aldus Geens. “Maar het is niet omdat ik het niet begrijp dat ik het in een rechtstaat niet moet aanvaarden als minister van Justitie.”

Nochtans wijst men bij justitie zelf terug met de vinger naar Geens en andere beleidsmakers in de regering die bespaarden op justitie tijdens de (bijna) afgelopen legislatuur. “In België zijn de meeste mensen die voor de rechter moeten komen niet aangehouden. 90 procent van de beklaagden verschijnt als vrij man voor de rechter”, aldus Jo Daenen, de persmagistraat van het hof van beroep in Antwerpen, via Radio 1 deze ochtend“De gemiddelde doorlooptijd van de behandeling van een zaak in hoger beroep was ooit korter. Maar wanneer wij geconfronteerd worden met een acuut gebrek aan mensen en middelen na lineaire besparingsmaatregelen van de minister. Dan brengt dat met zich mee dat er minder rechters zijn om eenzelfde aantal zaken te behandelen. Dat wil zeggen dat de wachttijden iets opschuiven.”

Lees ook:

Geens promoot strengere straffen verkeer net na vrijlating doodrijder

Korte straffen kunnen vanaf 2020 effectief in cel uitgezeten worden