In een interview met de Poolse krant Rzeczpospolita zegt de voorzitter van de Commissie Jean-Claude Juncker (EVP) dat hij verwacht dat “diegenen die zich achter dwaas nationalisme scharen, er de prijs voor zullen betalen”. Hij zegt wel niet te geloven in een ‘Verenigde Staten van Europa’. Ook zegt hij een goede persoonlijke relatie te hebben met de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz). Daarbij noemt Juncker hem “een held”.

In het interview wordt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (EVP) gevraagd of hij niet bang is dat EU-critici kandidaten voor de Commissie naar voren zullen schuiven om de boel te blokkeren. “Niemand weet dit, maar de laatste keer dat ik de kandidaturen van zes van de commissarissen die mij door de nationale regeringen werden voorgelegd, heb verworpen”, zegt Juncker. 

Kandidaturen van commissarissen kunnen verworpen worden

De peilingen voorspellen een forse winst voor EU-kritische partijen na de Europese Parlementsverkiezingen in mei. “Het zal zeker anders zijn”, zegt Juncker. “Ik geloof echter ook dat bij deze verkiezingen diegenen die zich achter dwaas nationalisme bevorderen, er de prijs voor zullen betalen.”

Wel zegt Juncker duidelijk niet te geloven in een ‘Verenigde Staten van Europa’. “De Europeanen willen niet alles mengen in één pot, waarin ze hun wortels kwijtraken. Je kunt geen Unie bouwen tegen de gevoelens van naties in”, aldus de Commissievoorzitter. “Maar het is wel mogelijk om een Unie te bouwen in verzet tegen dom nationalisme dat gericht is tegen anderen. Gezond nationalisme, patriottisme  – dat is wat we nodig hebben.” 

Een eerdere versie van dit artikel leek mogelijk te doen uitschijnen dat Juncker zei dat hij of zijn opvolger de kandidatuur van nationalisten konden of wilden blokkeren. Dit was een incorrecte weergave van zijn uitspraken.

Goede relatie met Orbán

In hetzelfde interview zegt Juncker ook “het grootste respect” te hebben voor de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz). “Ik ken hem al sinds de tweede helft van de jaren ’90, toen hij voor het eerst premier werd. Eerder bewonderde ik hem om de moed die hij toonde toen het Sovjetleger nog in Hongarije was”, klinkt het.

Volgens de commissievoorzitter hebben de twee ook een goede persoonlijke relatie, ondanks het feit dat Juncker Orbán een dictator noemde en ondanks de harde campagne die Orbán voerde tegen de Commissie en Juncker. “Voor mij is hij altijd een held geweest. Ik heb ook een goede persoonlijke relatie met hem. En ik weet zeker dat hij hetzelfde van mij zou zeggen”, zegt Juncker. “Jarenlang heb ik Orbán, privé, een dictator genoemd en hij zou er om lachen.”