De rechtsconservatieve Nederlandse partij FvD somde recent op wat ze in Brussel zou willen bereiken. Het oppositie-geluid zou beter hoorbaar moeten worden, er moeten ‘effectieve coalities en allianties’ komen tegen EU-beleid dat ‘meer EU’ bepleit, er moet geen verdere EU-uitbreiding komen en ‘blokkerende minderheden’ moeten georganiseerd worden tegen begrotingen en wetgeving. FvD-kopman Thierry Baudet legde dat pas nog uit.

“Tot nu toe waren de eurosceptische krachten in Brussel hopeloos verdeeld. Daardoor lukte het de fanatici – Verhofstadt, Juncker, Timmermans – om alsmaar meer macht te centraliseren en de nationale staten te ondermijnen”, aldus Baudet recentelijk. “Na 23 mei moeten we de handen ineen slaan en ‘blokkerende minderheden’ vormen. Voor het eerst bestaat er nu een kans dat we niet alsmaar ‘meer EU’ krijgen, maar minder.”

Maar naast al die ingewikkelde onderlinge scheidslijnen binnen eurosceptisch-rechts, is er een veel groter probleem: FvD wil ‘blokkerende minderheden’ organiseren, maar die bestaan helemaal niet. Hier zien we hoe de praatjesmakers van FvD het massale gebrek aan kennis over de EU exploiteren. ‘Blokkerende minderheden’ is wel een term die in Brussel voorkomt, maar alleen als de lidstaten moeten stemmen. Een minderheid kan dan onder bepaalde voorwaarden een voorstel tegenhouden. Maar in het Europees Parlement bestaan blokkerende minderheden niet. Bij vragen geeft de persvoorlichter van FvD dat zelfs toe: ze staan niet in het verdrag.

Lees het volledige artikel op tpo.nl