Verschillende Nederlandstalige magistraten zijn volgens Ring TV boos op een Franstalige Brusselse rechter. De reden? In een zaak waarbij een supermarktklant een andere klant had geslagen met een voorverpakte vis, vergeleek de rechter de feiten met de stripreeks Asterix, waarin de visboer Kostunrix en de smid Hoefnix elkaar regelmatig met vissen te lijf gaan. “Hij trekt de hele zaak in het belachelijke en giet er een communautaire saus over, terwijl dit totaal niet aan de orde was”, laat men tegenover Ring TV weten.

Niet voor het eerst ontstaat er in de rand ongenoegen over uitspraken van een Franstalige strafrechter. Zo schreef de krant De Tijd eerder dat de Brusselse strafrechter – die moet oordelen over alle strafvorderingen die het parket van Halle-Vilvoorde tegen Franstaligen instelt – het parket als “bevooroordeeld” omschreef. Deze bevooroordeling is er volgens de strafrechter “alleen omdat [de beklaagden] Franstalig zijn”. Doch, de ‘bekommernissen’ van de rechter over de werking van het parket van Halle-Vilvoorde waren/zijn fundamenteler. Zo ontbrak bij dit parket volgens hem een “minimum aan intelligentie”. Verder verweet hij de politie in de Vlaamse Rand ‘racisme’ tegen Franstaligen.

“Hoofdzakelijk Franstalige bevolking”

Gisteren moest een vrouw zich verantwoorden voor de rechter nadat ze eerder, in een supermarkt te Drogenbos, een klant had geklopt met een voorverpakte vis. De Franstalige rechter evenwel vergeleek de feiten met de stripreeks Asterix. “Hij trekt de hele zaak in het belachelijke en giet er een communautaire saus over, terwijl dit totaal niet aan de orde was”, citeert Ring TV betrokkenen.

Initieel had het parket van Halle-Vilvoorde strafbemiddeling voorgesteld, iets waar de vrouw niet aan wenste mee te werken. Uiteindelijk werd ze door het parket voor de Franstalige Brusselse rechtbank gedagvaard. Naast het gegeven dat de vrouw opschorting kreeg, zorgde de aanpak van de rechter voor wrevel. “Hij lacht met het feit dat het parket de zaak voor de rechtbank brengt en geeft het signaal dat je zomaar geweld mag gebruiken. Bovendien sprak hij over ‘de openbare orde van een dorp in Vlaanderen met een hoofdzakelijk Franstalige bevolking’’, citeert Ring TV Nederlandstalige magistraten.

Lees meer:

Vlaamse burgemeesters willen aparte rechtbank voor Halle-Vilvoorde

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE