Het Franse leger heeft donderdagnacht met succes vier gijzelaars bevrijd die werden ontvoerd door islamistische rebellen in Burkina Faso. De slachtoffers konden ongedeerd blijven, maar twee Franse soldaten liet bij de operatie het leven. Dit communiceerde het Elysée en brengt ook Reuters.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben de Franse strijdkrachten vier gijzelaars bevrijd uit de klauwen van militanten, volgens het Franse leger “terroristen”. Het betreft één Amerikaanse vrouw, een Zuid-Koreaanse en twee Franse staatsburgers. Deze laatste slachtoffers werden ontvoerd terwijl men op safari was in het naburige Benin.

Hun leven in ruil voor dat van hun landgenoten: “Hun offer is een teken van solidariteit binnen de Natie tijdens deze moeilijke tijden”

“De precieze en vastberaden acties van Franse soldaten liet ons toe om de ontvoerders uit te schakelen terwijl we de levens van de gijzelaars beschermden”, zo communiceerde het Franse leger. De twee gesneuvelde Franse soldaten zijn Alain Bertoncello en Cedric de Pierrepont, beiden onderofficieren binnen de Franse ‘special forces’. Hun heldendaad werd ondersteund door Amerikaanse inlichtingen en Franse troepen gestationeerd in de Sahel-regio onder ‘Opération Barkhane’. Deze operatie dient om de lokale islamistische rebellengroepen verhinderen.

De Franse president Emmanuel Macron (LREM) liet in de persmededeling weten de Franse strijdkrachten te feliciteren wegens het met succes afronden van de missie, maar wenst ook zijn “oprechte medeleven over te brengen aan [de gesneuvelden hun] familie, hun vrienden en dus ook aan hun wapenbroeders. [Hun offer] is een teken van solidariteit binnen de Natie tijdens deze moeilijke tijden.”

De president wenste ook de autoriteiten van Benin en Burkina Faso te bedanken voor “hun perfecte medewerking. [De Franse president] wil hen verzekeren van de volledige [en blijvende] bereidheid van Frankrijk om te helpen in de strijd tegen het terrorisme in de Sahel.” Grote delen van noordelijk en oostelijk Burkina Faso zijn ingenomen door islamistische rebellen, waardoor meer dan 100.000 burgers op de vlucht zijn. De Franse overheid waarschuwt haar landgenoten al langer om het ‘Pendjari National Park’ in het grensgebied Benin-Burkina Faso niet aan te doen, gezien het grote risico op ontvoering.