De socialisten zijn en waren een verwoede tegenstander van het aanschaffen van de F-35’s. Zo legden ze toenmalig N-VA-minister van Defensie Steven Vandeput regelmatig het vuur aan de schenen. Ook opmerkelijke afbeeldingen – bijvoorbeeld een gevechtsvliegtuig met daarnaast de tekst ‘daar vliegt uw pensioen’ – werden ingezet. Nu de sp.a meer investeringen in Defensie bepleit maakt N-VA-lijsttrekker Theo Francken daar graag handig van gebruik. “U heeft het intellectueel debat totaal vergiftigd gedurende 4,5 jaar”, stelt de Vlaams-nationalist. 

De socialisten hadden en hebben grote vragen bij het aanschaffen van de F-35. Zo zou dit gevechtsvliegtuig “overbodig” zijn voor de uitdagingen van de toekomst. “In plaats van die dure F-35’s te kopen moeten we out of the box denken aan de beste capaciteiten om Defensie zo flexibel mogelijk te kunnen inzetten. Zoals de aankoop van lichtere types gevechtsvliegtuigen die wél relevant zijn voor Belgische missies en waarmee we belangrijke NAVO-lacunes kunnen invullen. In geen geval moeten die nieuwe vliegtuigen kernwapens kunnen droppen. De vervanging van onze gevechtsvliegtuigen is het moment om België kernwapenvrij te maken”, valt te lezen op de sp.a-site.

Foto: Facebook sp.a.
Foto: Facebook sp.a.

Opmerkelijk: de sp.a pleit voor het annuleren van het aankopen van de F-35. “Het geld investeren we in een alternatief dat wél past in de missies die Defensie moet uitvoeren. Zoals lichtere types gevechtsvliegtuigen die polyvalenter inzetbaar zijn in de taken van zowel de lucht-, land- als zeemacht en waarmee we belangrijke NAVO-lacunes kunnen invullen. Wij willen er ook op toezien dat de gevechtsvliegtuigen geen nucleaire capaciteit krijgen”, klinkt het.

Francken: “Intellectueel oneerlijk”

Eerder, op het hoogtepunt van het debat over de F-35, beklemtoonde de sp.a regelmatig dat er grote sociale noden waren en dat het geld eerst daarnaartoe moest of in campagnetaal: “daar vliegt ons pensioen”.

Nu de socialisten voor meer investeringen in defensie pleiten, haalt Francken deze campagne opnieuw van stal. “Sp.a heeft gedurende vijf jaar het debat op een zeer intellectueel oneerlijke manier gevoerd. Dit (wijst naar campagnebeeld, n.v.d.r.) hebben de socialisten maandenlang geadverteerd op alle sociale media, in alle kranten, in alle dagbladen. Hoe intellectueel oneerlijk kan je zijn. Nu zeggen: ‘wij van de sp.a willen meer geld voor defensie'”, aldus Francken die benadrukt dat de socialisten aanvankelijk een keuze tussen pensioenen en gevechtsvliegtuigen vooropstelden .

https://www.facebook.com/franckentheo/videos/604649700033618/