Nu het stof neerdaalt over de kiesuitslagen van wat onder meer op VTM een “gitzwarte zondag” werd genoemd, wordt er meer en meer met de vingers gewezen. Hier en daar wordt er ook gelachen met verlies. En volgens ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) – die in zijn kieskring als een van de enige N-VA-kopstukken kon standhouden en zelfs wat winnen, ondanks de groei van grote overwinnaar Vlaams Belang en hun lokale lijsttrekker Dries Van Langenhove – “zijn de peilers en de politiek-correcte journalisten de grootste verliezers” nu. Dat laat Francken weten op Twitter. En het is niet de enige recente tweet waarin hij uithaalt naar de reguliere media. In een gans digitaal spervuur maakt Francken duidelijk dat “die linkse opiniemakers [nu wel] een paar dagen [mogen] dimmen.”

Terwijl de N-VA veelal tikken kreeg in Vlaanderen afgelopen zondag, blijft het toch de grootste partij in het land. Dat is onder meer te danken aan de sterke score van Theo Francken in Vlaams-Brabant, die allicht nieuwe kiezers kon aantrekken om het verlies aan winnaar Vlaams Belang te compenseren. Francken mocht rekenen op maar liefst 123.000 voorkeursstemmen. Dat – en de algemene ruk naar rechts – betekenen dat de linkse pers nu wel eens “een paar dagen dimmen” mag, meent het stemmenkanon. Of “toch een etmaal”.

Francken: “Goed dat er af en toe verkiezingen zijn, dan kunnen die linkse opiniemakers paar dagen dimmen”

Terwijl heel wat kersvers verkozen (en ook heel wat niet verkozen) politici nu wat bekomen en uitrusten van een intense campagne, lijkt Francken net op gang te komen op Twitter. Zijn uitverkoren doelwit blijkt nu de reguliere media, die volgens het N-VA-kopstuk vooringenomen zijn. “De grootste verliezers zijn de peilers en de politiek-correcte journalisten. Wat een afgang, zeg”, zo luidt het onder meer. En nog: “Het is goed dat er soms verkiezingen georganiseerd worden. Dan kunnen al die linkse opiniemakers minstens een paar dagen dimmen.”

Volgens Francken mogen “veel journalisten beter [ook] eens uit hun ivoren toren komen”, nu duidelijk is dat tal van reguliere journalisten de opgetelde V-stem schromelijk hebben onderschat en de theorie van ‘communicerende N-VA- en Vlaams Belang-vaten’ stuk is. “Sommigen journalisten geven mij de schuld van de winst van Vlaams Belang. Ze zouden beter eens voor de spiegel gaan staan.”