Farah Karimi (GroenLinks) zal stoppen als commissaris bij de FMO (de Nederlandse Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden). Dit in nasleep van een seksschandaal bij Oxfam, al blijkt dat niet de directe reden.

Vooruitlopend op de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders van Nederlandse Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO), kondigt Farah Karimi (59) aan dat zij af zal treden als lid van FMO’s raad van commissarissen per 10 juni 2019. Reden voor haar vertrek is haar verwachte benoeming tot Eerste Kamerlid voor GroenLinks per 11 juni. Farah Karimi werd op 31 oktober 2018 lid van de raad van commissarissen. Eerder was Karimi betrokken bij alarmerende berichten over seksueel misbruik bij Oxfam-Novib.

Farah Karimi: “Hoewel ik uit zie naar mijn toekomstige rol, vind ik het jammer dit besluit al zo snel na mijn benoeming bij FMO bekend te moeten maken. Als senator wordt van mij verwacht dat ik eerlijk en onafhankelijk bijdraag aan nieuwe wetgeving en toezicht houd op de Nederlandse Staat en zijn deelnemingen, waaronder FMO. Mijn collega-commissarissen bij FMO en ik vinden het belangrijk dat we elke schijn van belangenverstrengeling als gevolg van het vervullen van beide functies, voorkomen. Ik heb FMO met veel plezier bijgestaan in haar missie om ondernemers in ontwikkelingslanden vooruit te helpen. Ik wens de organisatie het allerbeste toe en wil mijn collega’s van de raad van commissarissen bedanken voor de prettige samenwerking.”

Lees dit artikel verder op tpo.nl.