Marij Preneel, Groen-burgemeester van het Antwerpse district Borgerhout, heeft een illegale migrant erkend als vader van een pasgeboren kind ondanks negatief advies van het parket. Dat meldt Gazet van Antwerpen. Het zou mogelijk gaan om een schijnerkenning, zodat de illegale migrant toch in ons land zou kunnen blijven. 

Een tijdje geleden startte het parket een onderzoek naar een mogelijke schijnerkenning in Borgerhout. Een Ghanese migrant die al negen jaar zonder verblijfspapieren in ons land verblijft, diende een aanvraag in om als vader erkend te worden van een pasgeboren baby. Hij kon echter niets vertellen over de zwangerschap, de geboortedatum of zijn relatie met de moeder van het kind.

“In eer en geweten”

Na het onderzoek van het parket werd door de lokale recherche een negatief advies gegeven voor de erkenning. Het parket is er immers van overtuigd dat de Ghanese man de aanvraag enkel had ingediend om aan geldige verblijfspapieren te geraken.

Borgerhouts districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) legde dat advies echter gewoon naast zich neer. Ze verdedigt haar beslissing die ze naar eigen zeggen “in eer en geweten” nam. “Als een man een kind wil erkennen, en de moeder is daarmee akkoord, dan ga ik ervan uit dat hij de vader is tot het tegendeel bewezen is”, aldus Preneel.

De lokale N-VA-fractie vraagt een onderzoek en zal op de volgende gemeenteraad het ontslag van Preneel vragen. “Als schepen voor Loketten, bevoegd voor het afleveren van de nodige documenten, wil ik graag meer duidelijkheid. Ik heb mijn administratie om een onderzoek gevraagd”, aldus schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) aan Het Laatste Nieuws. “Ik wil weten of de bevoegde districtsburgemeester tegen de wettelijke procedure in haar eigen politieke overtuiging heeft laten meespelen in deze beslissing.”