Met de spraakmakende verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang is het debat rond het cordon sanitaire opnieuw springlevend. Samen met N-VA haalt Vlaams Belang net geen meerderheid in het Vlaams parlement, is er een andere partij bereid om steun te leveren? Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil alleszins zijn “verantwoordelijkheid opnemen”

Vlaams Belang is dé winnaar van de verkiezingen, dat staat buiten kijf. De Vlaams-nationalistische partij boekte een winst van maar liefst 12,2% ten opzichte van de vorige verkiezingen en wordt met ruim 18% de tweede grootste partij van Vlaanderen. N-VA, de andere zogenaamde ‘V-partij’, verliest fors maar blijft de grootste met iets minder dan 27%.

Maar kan de op één na grootste Vlaamse partij ook mee besturen? Daarvoor zou eerst het cordon sanitaire, ingevoerd eind jaren 80, moeten sneuvelen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stelt alvast pragmatisch te zijn en mee te willen besturen. “Dit is geen zwarte zondag, maar een zondag van hoop. Wij willen onze verantwoordelijkheid opnemen en reiken de hand naar een ieder die een beter Vlaanderen wil.”

N-VA?

Voor een mogelijke samenwerking zou N-VA de meest logische keuze zijn, al is lang niet zeker of N-VA zou wíllen besturen met Vlaams Belang. Onafhankelijk lijstduwer voor N-VA, Jean-Marie Dedecker, leek wel al te pleiten daarvoor, maar volgens andere N-VA boegbeelden is die kans klein. Zo zei Jan Jambon al dat het “een heel, heel moeilijke zaak” zal zijn.

Hoe dan ook, samen gaan de twee V-partijen er fors op vooruit, maar ze halen net geen meerderheid. Samen halen de twee partijen in Vlaanderen 58 van de 124 zetels, 35 voor N-VA en 23 voor Vlaams Belang. Ze komen daarmee maar een paar zetels te kort om samen een meerderheid te vormen. En dus moet er gekeken worden naar andere partijen.

Andere partijen?

Enkele Open Vld’ers zetten de deur al op een kier om het cordon mogelijk te breken. “Er is maar één manier om de opkomst van Vlaams Belang een halt toe te roepen en dat is door de partij mee te laten regeren”, zo zei Eddy De Block, de broer van Open Vld-boegbeeld Maggie en tot voor kort burgemeester voor Open Vld, aan Radio 2. Hij wordt bijgetreden door Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld): “We moeten kijken of het cordon in deze tijd nog realiseerbaar en nuttig is”.

Maar de top van de liberale partij is niet te vinden voor het idee. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten begon haar nederlaagspeech door te stellen “nooit” te zullen besturen met Vlaams Belang, wat ook Gents Mathias De Clercq (Open Vld) al had getweet. Ontslagnemend minister Maggie De Block (Open Vld) is ook van mening dat van een samenwerking met Vlaams Belang geen sprake kan zijn.

Ondanks het feit dat Vlaams Belang de grote overwinnaar is, de op één na grootste partij van Vlaanderen is en meer dan een miljoen kiezers kon overtuigen, lijkt meebesturen toch een moeilijke opdracht te worden. Wordt vervolgd.