Duitsland en Nederland hebben beiden hun militaire trainingsprogramma’s in Irak opgeschort. De dreiging die uitgaat van de toenemende spanningen tussen de VS en Iran in de regio zou daarvoor de aanleiding vormen. Eerder werd een deel van het ambassadepersoneel door de Verenigde Staten uit Irak teruggeroepen.

Volgens de woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie Jens Flosdorff is de beslissing geen reactie op een “concrete bedreiging”. Volgens Flosdorff gaat het om de algemene veiligheidssituatie, die als meer gespannen wordt beschouwd.

Spanningen tussen Iran en VS

De Nederlandse publieke omroep NOS maakt gewag van een vijftigtal Nederlandse militairen die sinds zondagavond hun basis in Erbil – in Iraaks Koerdistan – niet meer uit mogen. Ook in Bagdad werden een tijdlang Nederlandse trainingsmissies stopgezet. Intussen zijn die trainingen wel hervat.

Eerder werd ook een deel van het ambassadepersoneel uit de Amerikaanse ambassade in Bagdad en het consulaat in Erbil teruggeroepen door Washington D.C..

De laatste weken loopt de spanning tussen Iran en de VS op in de regio. De VS stuurden onlangs een vliegdekschip, bommenwerpers en luchtafweerraketten naar de Perzische Golf. Volgens de regering van president Donald Trump (Rep.) mobiliseert Iran ‘proxy’-groepen in Irak en Syrië met het doel “Amerikaanse belangen” aan te vallen. ‘Haviken’ in de regering-Trump, zoals nationale veiligheidsadviseur John Bolton, vragen al jaren om een militaire confrontatie met Teheran.