In het verleden maakte Fons Duchateau (N-VA) als Antwerps schepen van Sociale Zaken en OCMW een strijdpunt van sociale fraude bij huurders van OCMW-woningen. Zo werden er verschillende onderzoeken geopend naar huurders met enerzijds een sociale woning en anderzijds eigendommen in het buitenland. De N-VA-kandidaat wil deze aanpak in heel Vlaanderen invoeren. “Voor iedere fraudeur die uit een sociale woning gaat, [komt] er een gezin dat er wel recht op heeft in”, klinkt het in een campagnefilmpje.

Duchateau schakelde vorig jaar het Nederlandse privébedrijf Soza Xpert in om een onderzoek te voeren naar buitenlandse vermogens van personen die sociale steun krijgen. Bij vier tot zes op de tien personen die we onderzoeken, vinden we effectief buitenlandse vermogens, klonk het toen bij Soza Xpert. “Dan spreken we meestal niet over 20.000 euro, maar bij de meeste dossiers gaat het over bedragen om en bij de 70.000 euro.” 

In bepaalde gevallen vond het bedrijf opmerkelijke fraude. “Een tijd geleden onderzochten we twee Turkse broers. Zij bleken in Istanboel nog een pand te hebben met een waarde van anderhalf miljoen terwijl ze ook maandelijks nog eens 3.600 euro aan huur incasseerden”, klonk het. “Het is mij een raadsel hoe ze het voor elkaar krijgen, maar we hebben al personen gevonden die zes, zeven of zelfs twaalf panden hebben.”

Ook in Antwerpen werd er relatief veel fraude blootgelegd. Zo werden 40 huurders van sociale woningen onderzocht. In dertien gevallen bezat men één of meerdere huizen in het buitenland. In vijf gevallen woonden de fraudeurs niet eens in ‘hun’ OCMW-woning, maar verbleven ze in één van hun eigendommen in het buitenland en verhuurden ze hun OCMW-woning illegaal door. Eén man had bijvoorbeeld maar liefst 14 huizen en bouwgronden in Marokko.

Het probleem? Minister van Maatschappelijke Integratie, Denis Ducarme (MR), floot Duchateau terug. Enkel maatschappelijke werkers van het OCMW – ergo: geen privaat bedrijf – mogen volgens Ducarme dergelijke onderzoeken verrichten.

(Lees verder onder de tweet.)

“Investering die zichzelf meer dan terugbetaalt”

Momenteel maken de Vlaams-nationalisten hier opnieuw een punt van. Zo moet van N-VA-lijsttrekker Zuhal Demir het toekomstige federale regeerakkoord een regeling bevatten die een onderzoek door private partijen toelaat. Ook Vlaams plaatst Duchateau dit onderwerp opnieuw op de agenda. “De mensen die ik weg wil uit ons sociaal systeem zijn fraudeurs die eigendommen bezitten in het buitenland en hier toch uw steun vragen”, klinkt het bij de Antwerpse kandidaat.

Het inschakelen van lokale experts  is daarnaast volgens Duchateau “een investering die zichzelf meer dan terugbetaalt”. “Wat helemaal mooi is: voor iedere fraudeur die uit een sociale woning gaat, [komt] er een gezin dat er wel recht op heeft in. Wat in Antwerpen kan, kan perfect in de rest van Vlaanderen”, klinkt het.

Man met 14 huizen in Marokko kreeg sociale woning in Antwerpen