De correctionele rechtbank in Mechelen heeft donderdag alweer de grote Mauritanië-drugsmokkelzaak uitgesteld. De zaak dateert reeds van 2007. Ditmaal kon de zaak niet behandeld worden, omdat een cd-rom onleesbaar bleek te zijn. Dat brengt onder meer Gazet van Antwerpen. Het kafkaiaanse voorval resulteerde gelukkig echter niet in een vrijspraak, hetgeen wel al veelvuldig met gebrekkig DVD-bewijsmateriaal gebeurde in het recente verleden.

In 2007 werd in het Noord-Afrikaanse Mauritanië nagenoeg 700 kilogram cocaïne onderschept. Na onderzoek bleek er een verband met België te zijn. Een zoektocht in de haven van Antwerpen kon een container vinden waarin een zitbank tussen andere meubels was geplaatst. Hierin zat 1,3 miljoen euro verstopt. Dit geld was wellicht bedoeld om de drugs uit Mauritanië te betalen. Aldaar werd zelfs nog een tweede container onderschept met als lading een Porsche en 820.000 euro cash.

Defecte CD-rom: “Elke keer opnieuw wordt hier een konijn uit de hoed getoverd”

Finaal werden in het dossier 7 mensen in verdenking gesteld en voor de rechtbank gedaagd. Mohammed Ould Haidalla, de zoon van een voormalige president van Mauritanië, werd zelfs genoemd als een spilfiguur in het dossier. Donderdag moest de zaak dan worden gefinaliseerd, maar dit lukte alweer niet nadat advocaat Louis De Groote opwierp dat een cd-rom in het dossier niet consulteerbaar was. “Ik wil weten welke informatie er op die cd-rom staat. Alleen blijkt de informatie niet leesbaar te zijn”, aldus raadsheer De Groote, die een van de beklaagde verdedigt. “Maar die informatie – het gaat om boekhoudkundige gegevens – is wel essentieel voor het voeren van onze verdediging in het dossier waarbij mijn cliënt van witwassen wordt verdacht.” De rechtbank ging hierna over tot nieuw uitstel, nadat ook enkele technische onvolledigheden werden aangekaart.

Openbaar aanklager Steven De Winter verzette zich echter hevig tegen een nieuw uitstel. “Elke keer opnieuw wordt hier een konijn uit de hoed getoverd. Er moet gestopt worden met spelletjes te spelen”, zo sakkerde hij. Maar de zaak zal ten vroegste in het najaar opnieuw worden gepleit.

Het geklungel met schijfjes is niet uniek bij de Belgische justitie. In oktober 2017 kwam een mensensmokkelaarIbrahim A., vrij nadat men een DVD met bewijsmateriaal was kwijtgespeeld. Pas toen de beklaagde reeds naar Londen was getrokken, vond men de schijf terug… op de griffie waar het moest liggen. Begin 2018 kwam dan weer een andere drugsbende vrij nadat een DVD niet kon worden afgespeeld in de rechtbank. Ook toen ging het om een DVD met telefoontaps. Justitieminister Koen Geens (CD&V) moest zich hiervoor verantwoorden in de Kamer voor de blunder. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zei toen (ter vervanging van Geens) dat “de DVD […] wel beluisterbaar [was], maar er […] een verkeerd programma [werd] gebruikt”. In juni vorig jaar deed zich dan opnieuw iets gelijkaardig voor.

Lees ook:

Mensensmokkelaar vrij na kwijtspelen DVD (!) met telefoontaps