Studenten van de Thomas More Hogeschool in Geel reageren verontwaardigd nadat de school hen verboden heeft om Dries Van Langenhove te ontvangen op een debat. “Door hem niet uit te nodigen, doet de school aan politieke censuur”, stellen de studenten. Van Langenhove zelf reageerde inmiddels ook. “Onze tegenstanders durven het debat niet aan, zoveel is duidelijk.”

Naar aanleiding van de aankomende verkiezingen organiseerden de studenten Marketing van de Thomas More Hogeschool in Geel een debat over klimaat. Daarvoor werden politici van verschillende politieke strekkingen uitgenodigd, zo ook Dries Van Langenhove, onafhankelijk kandidaat voor Vlaams Belang bij de verkiezingen in mei. Maar de directie van de school ziet Van Langenhove liever niet komen.

“Politieke censuur”

Meer zelfs, de directie heeft de studenten die het debat organiseerden verboden om Van Langenhove toe te laten op de campus. Dit omdat hij als kandidaat voor de verkiezingen niet opkomst in de kieskring Antwerpen, zo verdedigt de school in een e-mail haar beslissing aan Sam Van Rooy, woordvoerder voor Vlaams Belang Antwerpen en vierde op de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement.

De studenten die het debat organiseren reageren verontwaardigd en teleurgesteld. Op sociale media kondigden ze de komst van Van Langenhove al aan, maar dat moest dus rechtgezet worden. “Vijf dagen voor het debat werden dan nieuwe criteria opgelegd. Voor een klimaatdebat lijkt het me politiek irrelevant dat Van Langenhove niet in onze kieskring opkomt, want de politici gaan het standpunt van hun partij verdedigen.”

Volgens de leerlingen is er sprake van politieke censuur. “De school heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat Dries Van Langenhove niet aan het debat kan deelnemen. Door hem niet uit te nodigen, doet de school aan politieke censuur. We hebben Vlaams Belang hiervan verwittigd en zij lieten weten niemand anders af te vaardigen omdat ze dit ook een vorm van censuur vinden.”

Van Langenhove reageerde inmiddels ook op de ophef die ontstaan is. “Op het laatste nippertje besloot het bestuur van Thomas More hogeschool dat ik niet mocht deelnemen aan een debat dat werd georganiseerd door een groep studenten. De studenten noemen het terecht ‘politieke censuur’ en zijn boos. Onze tegenstanders durven het debat niet aan, zoveel is duidelijk”, aldus Van Langenhove op Facebook.

De onafhankelijke kandidaat voor Vlaams Belang deelde ook op Twitter een screenshot van een e-mail. Duidelijk bewijs volgens hem dat de beweringen van de school niet kloppen.