Op zaterdag vielen gewapende mannen een vijfsterrenhotel in het zuiden van Pakistaan aan. Daarbij kwam een bewakingsagent van het hotel om het leven. De aanval werd opgeëist door Beloetsjische separatisten van het BLA. Buitenlanders – en met name Chinezen – zijn vaker het doelwit van de groepering.

Zeker vier gewapende mannen vielen op zaterdag het ‘Pearl Continental Hotel’ in Gwadar aan, in het zuiden van Pakistan. Daarbij zou een bewaker van het hotel zijn omgekomen. Volgens het Pakistaanse leger werden “alle vier de terroristen gedood”. Het vuurgevecht sleepte enkele uren aan binnen het vijfsterrenhotel. Alle gasten werden geëvacueerd.

Chinezen

De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd op Twitter opgeëist door het ‘Balochistan Liberation Army’ (BLa), een separatistische groepering die actief is in de regio Beloetsjistan in Pakistan en Afghanistan. “Onze strijders hebben deze aanval op Chinese en andere buitenlandse investeerders uitgevoerd”, klinkt het. Dezelfde groep eiste eerder de verantwoordelijkheid op voor een aanval op het Chinese consulaat in Karachi in november vorig jaar en een andere aanval op Chinese ingenieurs.

De groep verzet zich vaker tegen Chinese projecten in het mineraalrijke Beloetsjistan. China heeft een sterke aanwezigheid en veel economische belangen in Pakistan. De opstandelingen beschuldigen de Chinezen en de Pakistaanse regering ervan de regio uit te buiten. Ondanks de grote mineraal- en aardgasreserves is Beloetsjistan de armste provincie van het land.