PS-voorzitter Elio Di Rupo sluit een regering met de N-VA formeel uit. “Het is een regering met de N-VA en zonder de PS, of met de PS maar zonder N-VA”, stelde hij in een debat met premier Charles Michel (MR). Een regering met de PS is voor de Franstalige liberaal daarentegen niet uitgesloten. “Het gaat om het programma en de toekomst van ons land”, citeert VRT NWS de premier.

Vanmorgen debatteerden in Franstalig België de twee belangrijkste kandidaat-premiers, namelijk Di Rupo en Michel. De socialist legde vooral de nadruk op het vermeende asociale karakter van de liberalen. “De MR heeft gezorgd voor verarming. Er leven sinds het begin van de legislatuur 150 000 mensen extra onder de armoedegrens”, klonk het. Daarnaast haalde Di Rupo ook de verhoging van de btw op elektriciteit en de indexsprong aan. De inzet van aankomende zondag volgens Di Rupo? “De toekomst van ons sociaal model”.

MR-kandidaat-premier Michel stelde dan weer dat het programma van de PS “meer verarming, minder werk en meer fiscale druk voor de middenklasse” veroorzaakt. “Daar waar de PS en de FGTB het machtigst zijn, is de werkloosheid en armoede het hoogst”, klonk het snedig bij Michel.

Di Rupo: “Ken heel veel mensen die met veel enthousiasme een grotere bijdrage zouden willen betalen”

Net zoals de radicaal-linkse PTB zijn de Franstalige socialisten een grote voorstander van een vermogensbelasting. Di Rupo kent naar eigen zeggen “heel veel mensen die met veel enthousiasme een grotere bijdrage zouden willen betalen” mochten ze daarvoor de middelen hebben. Michel zette de vermogensbelasting weg als een “mythe”. Daarnaast zou een vermogenskadaster volgens hem slecht zijn voor de economische groei aangezien vermogenden daardoor het land zouden verlaten.

Hoewel PS en MR elkaars tegenpolen zijn, hield Michel de deur voor de PS op een kier. “Het gaat om het programma en de toekomst van ons land”, klonk het. Di Rupo hield – althans dat kan men uit zijn verwijzing naar de N-VA afleiden – de deur eveneens op een kier. Zo haalde de PS-voorzitter naar de N-VA uit. “Het is een regering met de N-VA en zonder de PS, of met de PS maar zonder N-VA”, klonk het.