Oud-premier Elio Di Rupo‘s voorkeur – die hij maandag uitsprak – voor een monsterregering met MR, Open Vld, CD&V, cdH, sp.a, Groen en Ecolo, kon op flink wat kritiek vanuit Vlaanderen rekenen. Immers, zo’n regering, ook al zou 8 partijen tellen, zou nog steeds geen meerderheid kunnen hanteren aan Vlaamse kant. Maar die hele heisa “is een storm in een glas water. Ik heb alleen geantwoord op de vraag van een journalist”, zo liet PS-kopman Di Rupo woensdag weten via Terzake.

Maandag – luttele uren na ‘Vlaamse Zondag’ – zei Di Rupo wanneer gevraagd door een RTBF-reporter of hij bereid was om een regering te vormen zonder meerderheid aan Vlaamse kant dat hij daar wel een oplossing in zag. Di Rupo liet een voorkeur optekenen voor aan Vlaamse zijde samen te werken met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a. Maar zelfs met die vier partijen is er geen meerderheid te vinden qua Vlaamse zetels. De kritiek liet dan ook niet lang op zich wachten. N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde het “totaal onaanvaardbaar”. En ook bij CD&V en Open Vld leek men niet enthousiast.

Di Rupo is de vermoorde onschuld: “Dit is een storm in een glas water”

Di Rupo werd gisteren via het VRT-programma Terzake dan maar geconfronteerd met wat een prematuur Vlaams front lijkt te zijn. Maar de PS-kopman bleek niet onder de indruk, of weet de hele affaire aan een misverstand. “Het is heel duidelijk. Dat is een storm in een glas water. Ik heb alleen geantwoord op een vraag van een journalist”, aldus de PS-topman. “Het gaat niet om ‘een verklaring van Di Rupo’, maar enkel om een antwoord. Ik ben verbaasd om te zien hoeveel commentaar daarop gekomen is. Van politicologen, journalisten, politici,… Dat is zinloos. Ridicuul.”

Woensdag zorgde ook PS-coryfee Laurette Onkelinx voor enige commotie. Nadat de koning #VK19-overwinnaar Tom Van Grieken, de voorzitter Vlaams Belang, uitnodigde voor een kort gesprek liet de PS-veterane weten “zeer gechoqueerd” te zijn en verweet ze de koning om onnodig extremisme te faciliteren. ‘En passant’ beschuldigde ze de rechtsnationalistische partij tevens van racisme en geweld, maar dat leverde haar een klacht wegens laster op.

Ook in Terzake gaf Van Grieken nog aan om alles op alles te willen zetten teneinde een regering op Vlaams niveau te willen mee vormen. “Het verleden kan ik niet veranderen, maar als ik vandaag met Bart De Wever spreek – of zelfs met de koning – dan praat ik over de toekomst en hoe we die vorm willen geven”, zo klonk het.

Lees ook:

Demarche Di Rupo stoort Francken: ‘Vlamingen betalen de facturen’

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken