Dezer dagen is N-VA-voorzitter Bart De Wever aanschoten wild, althans ter linkerzijde. De reden? In een uitgelekt geluidsfragment laat de N-VA’er zich – althans volgens sommigen – (te) ‘hardvochtig’ uit over hoe hij samen met voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) razzia’s organiseerde om illegalen terug te sturen. “De uitspraken van Bart De Wever zouden strafrechtelijk kunnen worden vervolgd door de Belgische Wet”, citeert Le Soir PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Een journalist van het Franstalige weekblad Le Vif infiltreerde eind 2014 de N-VA om de interne keuken van de partij te onderzoeken. Zo kon hij ook aanwezig zijn op interne bijeenkomsten van de N-VA. Tijdens een van die bijeenkomsten kon hij enkele audiofragmenten maken die gisteren door Le Vif online werden geplaatst. Daar valt in te horen hoe N-VA-voorzitter Bart De Wever aan het publiek uitlegt hoe hij samenwerkte met toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken om illegalen op te pakken en terug te sturen.

“Het gaat zo ver – en dat moet u nu ook niet aan de grote klok hangen – dat als we een actie doen, we plaatsen reserveren”, stelt De Wever in het geluidsfragment. “Dat is nu het voordeel van een bevriende staatssecretaris te hebben. Bijvoorbeeld als we zeggen dat we een razzia doen in het Schipperskwartier, dat doen we al eens: ‘Hoeveel plaats heb je eigenlijk voor ons? Hoeveel kan je er wegsteken? En naar waar vertrekt uw volgende vlieger?’ U kan daar mee lachen, maar dat is echt zo. En dan wordt er opgepakt tot den bak vol is. En liefst die nationaliteit waarvan… Theo noemt dat ‘Con Air’ of ‘Air Francken’ … Als je die stoeltjes vol kan zetten, zou je zot zijn dat niet te doen”, klonk het bij De Wever.

Strafbaar en “hét evenement van de dag”

De uitspraken van De Wever enerveren (Franstalig) links. Zo “veroordeelde” Di Rupo de uitspraken. “De uitspraken van Bart De Wever zouden strafrechtelijk kunnen worden vervolgd door de Belgische Wet”, klonk het. Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi spreekt dan weer over “hét evenement van de dag” en laakt de “echt abjecte uitspraken”. De ecologiste instrumentaliseerde ook de commotie om de MR aan te vallen.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Professor en advocaat Marc Uyttendaele, de echtgenoot van PS-prominent Laurette Onkelinx, merkte tegenover RTL eveneens op dat De Wever mogelijks vervolgd kan worden. “We hebben allemaal kunnen zien dat meneer De Wever zich uitlaat over de manier waarop de politie haar taken uitvoert. Hij is als bestuurlijk hoofd van de Antwerpse politie gehouden aan het beroepsgeheim zoals opgelegd in artikel 458 van het Strafwetboek. Wanneer hij zulke informatie geeft is er dus ook het vermoeden dat hij het beroepsgeheim geschonden heeft”, stelde de jurist. Zelf laten de Vlaams-nationalisten niet na om op de commotie in te spelen. “Als je criminele illegalen wil uitzetten, is meneer Onkelinx (Uyttendaele, n.v.d.r.) er als de kippen bij om uit te leggen dat je zelf een crimineel bent”, klonk het bij N-VA-voorzitter Bart De Wever op Twitter.

“Geen racistische uitspraken”

Aubry Touriel, de journalist die bij de N-VA infiltreerde, vond de partij gematigder dan verwacht. “In bijvoorbeeld de migratiekwestie denk ik dat de tweets van Theo Francken wel scherper zijn dan de speeches die worden gegeven binnen de partij”, citeert Het Laatste Nieuws de Franstalige journalist. “In de Franstalige media denken veel mensen dat de N-VA een racistische partij is enzovoort. Maar op de vergaderingen zijn geen racistische uitspraken gedaan door de top van de partij. Dat is me wel opgevallen. Er zijn wel militanten die daarover vragen hebben gesteld, maar het antwoord van de partij was niet racistisch”, aldus Touriel.

Lees meer:

De Wever over ‘Air Francken’: “Naar waar vertrekt uw volgende vlieger?”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken