PS-voorzitter Elio Di Rupo schonk gisteren meteen klare wijn: een federale regering zonder meerderheid in Vlaanderen is voor de socialist geen taboe. Integendeel, volgens het PS-kopstuk is dat “op termijn de oplossing”. “Dat kan toch niet: wij betalen de facturen in dit land. De PS-factuur is allemaal gratis. Wie gaat een factuur van 8 miljard betalen? De Vlamingen”, reageert N-VA-kopstuk Theo Francken op Radio 1. Ook Jan Jambon kan de uitspraken van Di Rupo niet smaken. “Zijn oproep is zo’n negatie van het signaal dat zondag is uitgezonden door de Vlaamse kiezer. Dit getuigt van een ongelooflijke wereldvreemdheid”, klinkt het.

Di Rupo heeft voor de federale regering een duidelijk voorkeur: langs Vlaamse zijde een klassieke tripartite plus Groen. In dat scenario mag de N-VA in de oppositiebanken plaatsnemen. “Maar de vraag is of zij de kracht en de politieke wil hebben om in een federale regering te stappen zonder een meerderheid onder de Vlaamse parlementsleden in de Kamer”, zo citeert De Morgen de PS-voorzitter.

Francken: “Wie gaat een factuur van 8 miljard betalen? De Vlamingen”

De demarche van Di Rupo is Francken in het verkeerde keelgat geschoten. “Wat niet zal gebeuren, is dat er een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant komt. Als dat na 24 uur al wordt genegeerd… in wat voor land leven we eigenlijk nog? Dat kan toch niet: wij betalen de facturen in dit land. De PS-factuur is allemaal gratis. Wie gaat een factuur van 8 miljard betalen? De Vlamingen”, verklaarde hij tegenover Radio 1.

Krijgt de volgende federale regering geen meerderheid aan Vlaamse kant, dan komt er volgens Francken confederalisme. “Dat is níét de splitsing van België. Dan blijft België als naam bestaan, ook het koningshuis en de vlag, defensie en de Rode Duivels. Maar de rest doen we zelf, fiscaliteit en sociale zekerheid”, klinkt het bij de stemmenkampioen.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Kandidaat-premier Jan Jambon sluit zich volmondig aan bij partijgenoot Francken. “Ik raad meneer Di Rupo aan om de verkiezingsuitslagen in Vlaanderen eens goed te bekijken”, citeert VRT NWS de populaire N-VA’er. “Zijn oproep is zo’n negatie van het signaal dat zondag is uitgezonden door de Vlaamse kiezer. Dit getuigt van een ongelooflijke wereldvreemdheid, klinkt het.