N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft naar eigen zeggen afgelopen nacht geslapen ‘als een baby’. “Dat wil zeggen, een uur slapen, wakker worden, wenen, een uur slapen, wakker worden, wenen…” Dat zei hij in een eerste interview voor VTM de dag na #VK19. In dit interview sluit hij niets uit, ook geen samenwerking met het Vlaams Belang. Maar “als mensen hun verstand zouden gebruiken, maar dat gebeurt in dit land zelden, dan zou men nu onmiddellijk de confederale kaart op tafel leggen en eindelijk afscheid nemen van deze ellende”, zo klonk het tevens op Radio 1.

Gevraagd voor de VTM-camera of N-VA samenwerking met Vlaams Belang uitsluit, zei De Wever: “De kiezer heeft gesproken. Vlaams Belang is de tweede partij van Vlaanderen, dat is heel duidelijk. Het zal ook aan de andere partijen liggen, maar ik sluit helemaal niets uit.” Want de traditionele koers hervaren, ligt niet zo eenvoudig. Elke regeringspartij heeft immers verloren. “Die coalitie heeft niet gewonnen. We hebben grote verliezen geleden”, erkent ook De Wever. De Zweedse coalitie is op Vlaams niveau wel nog mogelijk, maar gewoon verder doen ligt politiek gevoelig vindt De Wever. “Dat zie ik niet meteen zitten.”

Zal het cordon nu eindelijk kraken na netto-winst V-partijen?

Op Radio 1 riep De Wever ook nog eens alle andere partijen op om veto’s te stellen. “Ik zou iedereen afraden om met breekpunten af te komen. Ik weet niet of dat nu de slimste zet is. Wie wil besturen, gaat nu best een beetje weg van de bühne.”

Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, liet op Radio 1 weten ook bereid zijn om compromissen te maken. “Ik ben klaar om compromissen te sluiten, maar alleen niet op cruciale punten”, aldus de politiek succesvolle dertiger. “We hebben een mandaat gekregen van de kiezer. Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik nu niet zou proberen het onderste uit de kan te halen. Als je ziet hoe groot de score is van N-VA en Vlaams Belang samen – we halen bijna 50 procent – dan mag ik mij niet verschuilen achter een cordon sanitaire.”

“Als men verstand zou gebruiken, zou men confederale kaart op tafel leggen”

Van Grieken benadrukte wel nog eens dat de structuur van het federale niveau degelijk bestuur belemmert. Dit “omdat we een optelsom hebben van twee democratieën”, zo klonk het. “We willen een Vlaanderen waar de autonomie ten volle benut. Maar we moeten er niet flauw over doen, dat federaal niveau [werkt niet] omdat we een ziek broertje hebben in het Zuiden van het land. De werkloosheid is daar groter… Men moet niet verbaasd zijn. Iedere keer regeren partijen die het goed bedoelen met een een Vlaams programma – of het nu indertijd Verhofstadt (Open Vld’er Guy Verhofstadt werd in ’99 premier op basis van een centrumrechts en Vlaamsgezind programma, red.) was, Leterme (ook CD&V’er en oud-premier Yves Leterme had een Vlaamsgezind en centrumrechtse boodschap, red.) of nu De Wever – zich bijna kapot op dat Belgisch systeem. Ik kan ook niet rond die vaststelling.”

De Wever liet een gelijkaardig geluid horen op dezelfde radio: “Wallonië is naar links gegaan, linkser dan ooit. Als mensen hun verstand zouden gebruiken, maar dat gebeurt in dit land zelden, dan zou men nu onmiddellijk de confederale kaart op tafel leggen en eindelijk afscheid nemen van deze ellende”, aldus de N-VA-kopman. “Ik snap echt niet waarom dat niet doordringt. Wat een doffe ellende is dit eigenlijk?” 

Lees ook:

Franstaligen in halve paniek na “gitzwarte zondag”