Verloopt alles volgens plan, dan is de N-VA na de verkiezingen incontournable en zit ‘kandidaat-minister-president’ Bart De Wever aan het Martelarenplein. Huidig schepen van Onderwijs, Jinnih Beels (sp.a), zou De Wever alvast als waarnemend burgemeester willen opvolgen, zo vertelde ze tegenover VTM NIEUWS.

Wanneer De Wever uit Antwerpen vertrekt komen eerste schepen Koen Kennis en schepen Fons Duchateau als logische opvolgers in beeld. De reden? Naast hun positie beschikken de twee heren al over Antwerpse bestuurservaring en onderhandelden ze mee het Bourgondisch bestuursakkoord. Eerder verklaarde verschillende sp.a’ers dat ze evenwel weinig heil zien in burgemeester Duchateau of burgemeester Kennis“De samenwerking loopt nu best vlot. Veel mensen verwachten het misschien niet van De Wever maar hij is trouw aan het bestuursakkoord. Zonder gedoe. Met Kennis of Duchateau wordt het straks moeilijker”, klonk het.

Beels daarentegen ziet het wel zitten om de sjerp over te nemen. “Ik wil gerust de sjerp van de burgemeester overnemen en waarnemend burgemeester worden”, verklaarde ze voor de camera’s van VTM NIEUWS. “Ik denk dat wij als socialisten weten wat besturen is. Ik heb een fantastisch team onder mij. Als we het willen waarmaken om van Antwerpen een warme en verbindende stad te maken, denk ik dat dat de beste keuze zal zijn.”

Van Grieken: Één-tweetje tussen Beels en De Wever

Sp.a-voorzitter John Crombez omschrijft de demarche van Beels als “volstrekt logisch en democratisch”. “Ze had het tweede meeste stemmen binnen dat Antwerpse college. De afspraak is daar gemaakt dat Bart De Wever burgemeester zou worden, maar die heeft na een paar weken doodleuk gezegd dat zijn ambities toch elders lagen. Tja, dan is het logisch wat Jinnih nu zegt”, citeert Het Nieuwsblad Crombez.

De Wever zelf reageerde aanvankelijk verrast tegenover de krant. “Is het waar?”, stelde hij tegenover Het Nieuwsblad. “Ach, daar ga ik niet op reageren. Mevrouw Beels kan mij altijd eens bellen”. Later tegenover VTM NIEUWS gaf de N-VA-voorzitter een andere reactie. “Met alle Chinezen maar niet met den dezen. En ik ben geen Chinees”, klonk het. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ziet dit “als een één-tweetje tussen Beels en De Wever”. “Als hij 30 procent haalt, kan hij minister-president worden. Haalt hij geen 30 procent, dan kan hij zeggen: we gaan de sjerp toch niet aan de sossen laten zeker, ik blijf burgemeester”, aldus Van Grieken tegenover Het Nieuwsblad.

Lees meer:

#VK19 – LIVE: “Geen zwarte zondag, maar zondag van hoop”