“Koen Geens treft geen enkele schuld”. Dat is de opmerkelijke uitspraak die N-VA-voorzitter Bart De Wever liet optekenen in een interview met Humo omtrent de moord op Julie Van Espen (23). Deze jonge vrouw werd eerder deze maand het leven ontnomen door een veroordeelde verkrachter die nooit werd aangehouden: Steve Bakelmans (39). Justitie en bevoegd minister Koen Geens (CD&V) werden al snel met de vinger gewezen omdat Bakelmans’ proces in beroep zolang aansleepte en Geens’ besparingen cruciale werkingen zouden ondermijnd hebben.

Antwerps burgemeester, kandidaat-minister-president, Kamerlid en N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft aan Humo toevertrouwd dat hij heel erg aangeslagen was door de moord op Julie Van Espen. “Ik was daar echt niet goed van. Ik voel een diepe schaamte tegenover haar ouders”, aldus de N-VA-kopman. “Dit drama raakt de hele samenleving, omdat het zo’n perfect meisje was, en zo’n perfecte smeerlap.” Maar met de vinger wijzen doet De Wever niet. Niet geheel onlogisch, gezien de N-VA samen met de CD&V in de regering zat toen de besparingen waarop kritiek is geuit de laatste dagen werden georganiseerd.

De Wever over Geens: “Het verbaast me wel dat hij zegt dat hij ook politiek niet verantwoordelijk is”

Behalve Vlaams Belang heeft geen enkele partij [Geens’] ontslag gevraagd. Terecht. Ik kan me perfect inbeelden hoe hij zich voelt”, aldus De Wever. “Ik weet wat het is om persoonlijk verantwoordelijk te worden gesteld voor iemands dood. Toen er dodelijke slachtoffers vielen op drukke kruispunten in Antwerpen, deed men ook alsof ik dat op mijn geweten had. Zoiets vergeet je niet. Koen Geens treft geen enkele schuld.”

Echter, De Wever ziet niet alles door de vingers. “Het verbaast me wel dat hij zegt dat hij ook politiek niet verantwoordelijk is. Als er iets fout loopt met de strafuitvoering, is de minister van Justitie politiek verantwoordelijk. Net zoals ik dat óók ben, omdat het hier is gebeurd. We mogen mensen niet de indruk geven dat we dat zomaar van ons afschuiven.”

Afgelopen zondag protesteerden circa 15.000 mensen in Antwerpen tijdens een stille mars tegen seksueel geweld. Volgens de aanwezigen is het nodig dat de wetgeving rond deze misdrijven strenger moet worden. Tal van bekende Vlamingen waren aanwezig zoals Goedele Liekens (thans Open Vld-parlementskandidate). Ook Pieter Embrechts, Nora Gharib, Martine Prenen, Anuna De Wever (Youth for Climate) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) waren erbij.

Lees ook:

Geens: “Kan mij niet politiek verantwoordelijk voelen”

Geens haalt gênante “strenge straffen”-campagne offline na moord Julie