N-VA-voorzitter Bart De Wever ligt onder vuur nadat een geluidsfragment uitlekte waarin hij uitlegt hoe hij samen met voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) razzia’s organiseerde om illegalen terug te sturen. “Naar waar vertrekt uw volgende vlieger?”, vroeg hij dan naar eigen zeggen aan Francken. Volgens De Wever en de Dienst Vreemdelingenzaken is er echter niet mis met die manier van werken, zo stellen ze aan Het Laatste Nieuws

Een journalist van het Franstalige weekblad Le Vif infiltreerde eind 2014 in de N-VA om als undercover de interne keuken van de partij te bespioneren. Zo kon hij ook aanwezig zijn op interne vergaderingen van de N-VA, zoals ook bij een vergadering in 2016 in het Antwerpse Hoboken met een 120-tal N-VA-militanten.

Air Francken

De journalist maakte audiofragmenten die vandaag door Le Vif online geplaatst werden. Daarin is te horen hoe N-VA-voorzitter Bart De Wever aan het publiek uitlegt hoe hij samenwerkte met toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken om illegalen op te pakken en terug te sturen. Die praktijk werd door Francken zelf ‘Con Air’ of ‘Air Francken’ genoemd, aldus De Wever.

“Het gaat zo ver – en dat moet u nu ook niet aan de grote klok hangen – dat als we een actie doen, we plaatsen reserveren”, stelt De Wever in het geluidsfragment. “Dat is nu het voordeel van een bevriende staatssecretaris te hebben. Bijvoorbeeld als we zeggen dat we een razzia doen in het Schipperskwartier, dat doen we al eens: ‘Hoeveel plaats heb je eigenlijk voor ons? Hoeveel kan je er wegsteken? En naar waar vertrekt uw volgende vlieger?’ U kan daar mee lachen, maar dat is echt zo. En dan wordt er opgepakt tot den bak vol is. En liefst die nationaliteit waarvan… Theo noemt dat ‘Con Air’ of ‘Air Francken’ … Als je die stoeltjes vol kan zetten, zou je zot zijn dat niet te doen.”

“Schokkend”

Vooral in Franstalig België, maar ook bij Groen bijvoorbeeld reageert men geschokt. “Het ware gelaat van BDW: gerichte razzia’s met quota. En dan Con Air/Air Francken inschakelen. Zowel de inhoud als de woordkeuze van dit fragment zijn ronduit schokkend”, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci op Twitter. Kristof Calvo heeft het over “ontmenselijking”.

Maar volgens de Dienst Vreemdelingenzaken en N-VA is die werkwijze gewoon een gangbare praktijk en is er dan ook niets aan de hand. “Als de politie van Antwerpen een actie wil doen, dan gaan we inderdaad plaatsen reserveren in gesloten centra”, zegt Geert Devulder, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) aan Het Laatste Nieuws. “We hebben in elke provincie een verbindingsambtenaar van Dienst Vreemdelingenzaken om dergelijke gezamenlijke acties voor te bereiden.”

Ook De Wever begrijpt de ontstane ophef niet. “Het uitwijzen van illegale dealers, pooiers, mensenhandelaars en andere misdadigers naar het land van herkomst is inderdaad voor ons een prioriteit. In Antwerpen hebben de politiediensten en Dienst Vreemdelingenzaken daar nauw rond samengewerkt.”