“Ik hoop van niet”, maar N-VA-voorzitter Bart De Wever sluit niet uit dat een hoofddoek ooit deel uitmaakt van onze Vlaamse identiteit. Dat stelde hij in een interview met De Zondag. Daarnaast verzet hij zich tegen het radicale identiteitsdiscours van Vlaams Belang, dat volgens hem aan de “dark side” staat. 

Eén week voor de verkiezingen schetste Bart De Wever, inmiddels al vijftien jaar voorzitter van de N-VA, nogmaals de maatschappijvisie van zijn partij. In een gesprek met De Zondag had hij het onder meer over identiteit, de hoofddoek het verschil met Vlaams Belang en Vlaamse onafhankelijkheid.

Een identiteitsdiscours wordt gevaarlijk als die identiteit gezien wordt als een absolute waarde, dat is het verschil met Vlaams Belang”

Gevraagd waarom het identiteitsdiscours van N-VA ook niet tot gruwel zo leiden, zoals ‘zo vaak in het verleden’ refereerde De Wever aan Star Wars. “Ah, de dark side. Daar is ie. Een identiteitsdiscours wordt gevaarlijk als die identiteit gezien wordt als een absolute waarde. Wij geloven echter dat een gemeenschap dynamisch is én nieuwe groepen kan opnemen. Dat betekent ook dat identiteit evolueert.”

Volgens De Wever schuilt daarin het verschil met Vlaams Belang. De Wever stelt dat Vlaams Belang net tot die dark site behoort. “Het Vlaams Belang ziet identiteit als een absolute waarde”, aldus De Wever. “Een moslim kan volgens mij perfect tot de Vlaamse gemeenschap behoren, als die zich tenminste wíl identificeren. Het Vlaams Belang gelooft dat niet.”

De Wever vindt dan ook dat een hoofddoek ooit deel kan uitmaken van onze Vlaamse identiteit. “Dat kan. Ik durf dat niet uitsluitenEen identiteit is namelijk het gevolg van een dialoog tussen veel mensen. Ik heb maar één stem. Ik hoop van niet, want ik geloof in een seculiere samenleving”, zegt De Wever. “Wie een hoofddoek wil dragen, mag dat van mij. Maar die persoon moet wel aanvaarden dat dat niet kan achter een overheidsloket. Dat is de neutraliteit van de overheid.”

Bijtende reacties vanwege Vlaams Belang

Op sociale media kunnen de uitspraken van De Wever over de hoofddoek als deel van de Vlaamse identiteit op veel kritiek rekenen. Zo stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich daar nooit bij te zullen neerleggen. “We gaan ons er niet bij neerleggen zoals jij voorstelt, maar de islamisering stoppen!” 

Ook Vlaams-Brabants Kamerkandidaat Dries Van Langenhove (Schild & Vrienden) reageert scherp. “De hoofddoek is niet Vlaams en zal nooit Vlaams worden. De grootste-gemene-deler-identiteit van Bart De Wever verplicht ons om de islam op te nemen in de Vlaamse identiteit, maar daar heb ik een klaar en duidelijk antwoord op: NOOIT.”

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Neen Bart. We gaan ons er niet bij neerleggen zoals jij voorstelt, maar de islamisering stoppen!

Publiée par Tom Van Grieken sur Lundi 20 mai 2019

Vlaamse onafhankelijkheid

Naast identiteit kwam ook de Vlaamse onafhankelijkheid ter sprake. Het communautaire zat de afgelopen jaren in de koelkast, en N-VA pleit inmiddels ook niet meer direct voor Vlaamse onafhankelijkheid, nu het confederalisme is omarmd.

Volgens De Wever is dat “omdat wij realisten zijn. De objectieve werkelijkheid is dan wel Vlaams, de subjectieve werkelijkheid is dat niet. Of toch niet voor het grootste deel van de bevolking. Veel mensen zijn gehecht aan het Belgische huis, ook al leven ze in een Vlaamse werkelijkheid. We willen geen radicale splitsing. Ook dat is conservatisme. Wij pleiten voor evolutie. De logische volgende etappe is het confederalisme.”