In de aanloop naar de Vlaamse en federale verkiezingen organiseerde de N-VA verschillende campagnedagen of, in het N-VA-jargon, V-dagen. Vandaag, op de laatste V-dag over onderwijs, haalde voorzitter Bart De Wever fors uit naar de onderwijskoepels. “De koepels zijn van de belangenbehartigers van hun scholen veranderd in machtsbastions die de scholen van zich afhankelijk hebben gemaakt”, citeert VRT NWS De Wever.

Hoewel de Vlaamse regering – althans volgens De Wever – goede hervormingen doorvoerde, bleven deze een dode letter in de praktijk. De ‘schuldige’ volgens de N-VA-voorzitter? De onderwijskoepels. “De koepels zijn van de belangenbehartigers van hun scholen veranderd in machtsbastions die de scholen van zich afhankelijk hebben gemaakt”, stelde De Wever. “Voor de N-VA is de vrijheid van onderwijs heilig. Het is voor ons ook duidelijk waar die vrijheid moet liggen: bij de scholen. Zij moeten zelfstandig kunnen kiezen hoe zij zich organiseren en hoe zij hun leerlingen willen onderwijzen”, klinkt het.