De spanningen lopen hoog op tijdens de laatste dagen en uren van de campagne. De stembussen zijn sinds enkele uren open, op veel plaatsen tot 14u00 vandaag, maar het laatste VTM-kopstukkendebat van zaterdagavond zindert nog na. N-VA-voorzitter Bart De Wever had eerder in De Tijd het Vlaams Belang nog vergeleken met “een partij is als iemand die elke dag een drol in een krant rolt, ze voor uw deur in brand steekt en dan wegloopt”. Toen Tom Van Grieken van het Vlaams Belang daar heftig op reageerde, liep het hele gegeven echter uit de hand. “Paljas”, klonk het dan vanwege De Wever aan het adres van Van Grieken. Intussen nemen tal van Vlaams Belang’ers het scheldwoord op als een geuzennaam en gebruikt men ‘Je Suis Paljas’-profielfoto’s op Facebook, enkele uren voor het sluiten van de stembussen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever kan naar eigen zeggen niets doen met het Vlaams Belang. “Die partij is als iemand die elke dag een drol in een krant rolt, ze voor uw deur in brand steekt, aanbelt en wegloopt. En die dan nog loopt te roepen dat ze onze vriend zijn”, stelt hij in een interview met De Tijd. Een verschuiving van de stemmen richting het Vlaams Belang maakt de N-VA zwakker, iets wat volgens De Wever de kans op een links bestuur vergroot. Dat interview zat Van Grieken echter diep en leidde tot een heftige clash tijdens het VTM-debat zaterdagavond.

[LIVE] Het Ultieme Debat met alle partijkopstukken

In het Ultieme debat staan alle partijkopstukken vlak voor de verkiezingen een laatste keer tegenover elkaar. Volg het hier live in VTM NIEUWS.

Publiée par VTM NIEUWS sur Samedi 25 mai 2019

Van Grieken verbouwereerd na uithaal De Wever: “Paljas? Heb je dat gehoord. Wat een niveau!”

Foto: De populairste profielfoto bij VB-aanhangers op dit moment is de 'Je Suis Paljas'-boodschapfoto.
Foto: De populairste profielfoto bij VB-aanhangers op dit moment is de ‘Je Suis Paljas’-boodschapfoto.

Bart De Wever noemde zijn collega finaal – live op televisie dan nog – “paljas”, tot ontsteltenis van Van Grieken. “Paljas? Heb je dat gehoord. Wat een niveau!” Tussen de twee is John Crombez, sp.a-kopman, te zien, die zichtbaar gegeneerd/geamuseerd is door de hele hetze en nagenoeg niet weet wat hij hoort. Bij de achterban van het Vlaams Belang laat men de verwijten echter niet aan het hart komen, integendeel. Tal van Vlaams Belang-aanhangers hebben momenteel een ‘Je Suis Paljas’-profielfoto ingesteld, luttele uren voor de afloop van de verkiezingen.

Het Vlaams Belang is niet de enige partij die recent werd aangepakt door de scherpe De Wever. Ook Groen werd een “prulpartij” genoemd tijdens een Jambers-reportage en Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo een “dreumes”“Als jullie gaan besturen, jullie gaan zo’n economische rampen veroorzaken.”

Deze ochtend liet De Wever voor de camera’s van VTM enige spijt optekenen. “Je, je moet veel incasseren in een campagne. En in mijn natuur is het dan ook [normaal] om af en toe uit te delen. Maar sommige dingen worden wel uit de context getrokken. Dat is ook niet zo fijn. Op het einde van de campagnes maakt men van alles iets grof”, aldus De Wever net voor hij ging joggen op deze verkiezingsdag, gekleed in N-VA-sportoutfit. Gevraagd of hij spijt had van bepaalde uitspraken zei De Wever: “Ja, ‘prulpartij, zoiets mag je niet zeggen. Je zegt dat ‘in the heat of the moment’. Zo’n dingen moet je niet zeggen. Je hebt er altijd spijt van achteraf.” Of De Wever ook expliciet spijt heeft van de ‘drol’- en ‘paljas’-uitspraken is niet geheel duidelijk.

[LIVE] Bart De Wever gaat nog even joggen

Bart De Wever gaat nog even joggen voor hij naar de stembus trekt. Volg het hier live.

Publiée par VTM NIEUWS sur Samedi 25 mai 2019