N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde vandaag zijn essay ‘Over Identiteit’ voor, een werk waarin hij zich afzet tegenover enerzijds het cultuurrelativisme en anderzijds het verabsoluteren van identiteit. “Ik probeer in dit boek een positieve invulling te geven. Wat kan je doen met dat begrip om solidariteit te maken, om de waarden van de Verlichting te schragen en een democratie uit te maken. Dat is onontbeerlijk”, stelde De Wever in VRT-programma ‘De Afspraak’.

De N-VA-voorzitter ziet, met betrekking tot identiteit, twee “gevaarlijke tendensen”. “De ene is de identiteit absoluut stellen, een tendens die in Europa opgang maakt sinds 2015 en waarvan je electoraal de gevolgen ziet met de opkomst van de rechts-populistische partijen”, klinkt het. Langs de andere kant, wat De Wever even gevaarlijk acht, heerst er cultuurrelativisme. “Dat betekent je identiteit loslaten en zeggen dat dat iets van het verleden is. Dat vastklampen aan identiteit leidt tot de gaskamers.  Alles wat hier vroeger rond identiteit is gebeurd –  het christendom, kruisvaarten, kolonies, imperialisme, oorlogen – is allemaal fout, we moeten daar vanaf”, legt hij uit.

Zelf probeert hij met zijn essay een positieve invulling te geven aan het concept ‘identiteit’. “Wat kan je doen met dat begrip om solidariteit te maken, om de waarden van de Verlichting te schragen en een democratie uit te maken. Dat is onontbeerlijk”, klinkt het.

Absolute identiteit? “Dat is verkeerd”

Een van De Wever zijn drijfveren achter het boek betreft de opkomst van de alternatief-rechtse jongerengroep Schild & Vrienden en bij uitbreiding de opkomst van een manier van denken die identiteit absoluut invult. “Dat is verkeerd, en dan moet je weleens duidelijk zeggen dat als er een Chinese muur is tussen een inclusief nationalisme, dat heel constructief is en onontbeerlijk voor de democratie, maar er ook een dark side is, duidt dat eens aan waar de muur tussen die twee staat. Ik merkte dat het het moment was om die muur eens heel duidelijk te metselen en te zeggen: wij staan aan deze kant, ga je erover, dan sta je echt aan de verkeerde kant en weet dat dan ook”, verklaarde De Wever in De Afspraak.

Daarnaast haalt De Wever zijn ‘oude stokpaardjes’, zoals de neutraliteit van de overheid, het Nederlands als verbindend element en de ‘waarden van de Verlichting’, van stal. Ook voor het concept ‘burgerschap’ heeft hij oog. Zo wil hij dat migranten naar Amerikaans voorbeeld een ‘pledge of allegiance’ afleggen.