N-VA-voorzitter Bart De Wever kan naar eigen zeggen niets doen met het Vlaams Belang. “Die partij is als iemand die elke dag een drol in een krant rolt, ze voor uw deur in brand steekt, aanbelt en wegloopt. En die dan nog loopt te roepen dat ze onze vriend zijn”, stelt hij in een interview met De Tijd. Een verschuiving van de stemmen richting het Vlaams Belang maakt de N-VA zwakker, iets wat volgens De Wever de kans op een links bestuur vergroot.

Met een Vlaams Belang dat – vaak ten koste van de N-VA – goed presteert in de peilingen, hamert De Wever op de (vermeende) nutteloosheid van een VB-stem. “Elke stem die we minder krijgen, vergroot de kans op een linkse regering. Vlaamse partijen zoals CD&V zullen denken dat we over ons hoogtepunt zijn en dat ze het zich kunnen permitteren zonder ons te besturen”, klinkt het.

Een verschuiving van de N-VA naar het Vlaams Belang maakt De Wever’s partij zwakker. “Het is niet omdat de frigo wat groter wordt en je er kunt opkruipen, dat je meer te zeggen hebt. In een coalitie telt hoeveel zetels je zelf hebt”, klinkt het.

Samenwerken met het Vlaams Belang is volgens De Wever niet mogelijk. “Die partij is als iemand die elke dag een drol in een krant rolt, ze voor uw deur in brand steekt, aanbelt en wegloopt. En die dan nog loopt te roepen dat ze onze vriend zijn”, klinkt het. Daarnaast heeft de N-VA-voorzitter felle kritiek op de buitenlandse reizen van Vlaams Belang-lijsttrekker Filip De Winter. “[Hij] gaat via zijn connecties bij de Russische president Vladimir Poetin op de koffie bij een massamoordenaar als Assad en die mannen spelen waarnemer bij de verkiezingen in de Donetskrepubliek”, stelt De Wever.

(Lees verder onder de tweet.)

“Ik ben ook boos”

Dat het Vlaams Belang een ‘renaissance’ heeft, begrijpt De Wever. “Mensen hebben het gevoel dat ze veel bijdragen en weinig terugkrijgen. Dan pikken ze het niet dat anderen mee komen aanschuiven. Die boosheid zie je nu op straat. Extreemrechts scoort goed in Italië, Frankrijk, Nederland en zelfs in Duitsland. Dan kan je toch verwachten dat in Vlaanderen hetzelfde gebeurt?”, klinkt het.

Hoewel de N-VA-voorzitter fel uithaalt naar het Vlaams Belang begrijpt hij naar eigen zeggen de boosheid. “Ik ben ook boos. Ik ben boos op de Europese regelgeving en op Wir schaffen das. Maar die boosheid omzetten in wrok tegen mensen of door een vijandbeeld op te hangen van een andere religie heeft geen zin. Zo vergiftig je de samenleving”, stelt De Wever tegenover De Tijd.